Regeringen Sipilä avgick – det här behöver du veta

Statsminister Juha Sipilä har bett om regeringens avsked. HBL:s politiska reporter Sylvia Bjon förklarar dagens händelser.

Statsminister Juha Sipilä lämnade in avskedsansökan till president Sauli Niinistö på Talludden klockan 10. Sipilä har tidigare sagt att om vårdreformen faller, så innebär det regeringens avsked. Vårdreformen har alltså fallit, och med den regeringen Sipilä.
Det här sker med bara en dryg månad kvar till riksdagsvalet.
Här kan du följa med vår livebevakning.
HBL:s politiska reporter Sylvia Bjon förklarar:

Varför ber Sipilä om avsked?

Statsminister Juha Sipilä har vid flera tillfällen sagt att vårdreformen är regeringens största och viktigaste projekt. Om den inte går i mål har han signalerat att han lämnar in regeringens avsked.

Vad händer efter att en regering fallit?

Så här nära val innebär det att regeringens avsked kommer en månad tidigare än det annars hade kommit. I andra fall hade det skett först efter val, och regeringen hade efter det suttit kvar som expeditionsministär – en tjänsteförrättande regering som sköter löpande ärenden men inte gör politik– tills följande regering är installerad.
LÄS OCKSÅ: Vårdreformen på 3 minuter – det här behöver du veta
LÄS OCKSÅ: "Sköterska, sköterska, kom hit!" – på demensboendet behövs hjälpen hela tiden

När har det blivit klart att vårdreformen inte kan ros iland?

Talmanskonferensen fattade efter Sipiläs besked det formella beslutet att arbetet med vårdreformen avslutas.
Förutom att tidtabellen i social- och hälsovårdsutskottet varit mycket utmanande, har det också enligt vad HBL erfar varit klart att lagpaket nummer två, som ännu varit i grundlagsutskottet, också innehåller grundlagsproblem.
Vårdreformen har bestått av flera delar och varit ett enormt paket – för stort, har många erkänt. Regeringen har velat att alla delar ska bli klara, eller så inget.

Hur påverkas valkampanjen nu med en månad till riksdagsval?

Att regeringen avgår är i sig inte en stor faktor, eftersom den centrala orsaken är att Sipilä lovat avgå om vårdreformen faller, och nu håller löftet. Det är i vilket fall som helst några veckor till val, konsekvenserna är inte stora.
Den stora grejen är själva innehållet – landskaps- och vårdreformen i sig. På hösten 2015 framkallade den också en regeringskris, men Centern och Samlingspartiet gjorde upp om en modell som innehöll både en omfattande administrativ reform med 18 landskap, och en valfrihetsmodell som innebar att marknaden öppnades också för direktval.
Att allt detta faller påverkar valkampanjen mycket. Inte bara regering och opposition tvistar nu om vården, utan redan på fredagen började också regeringens interna sår vädras ut. Hur detta hanteras, och hur fula grepp det blir, påverkar regeringspartiernas framgång.
Det finns en minst lika stor risk att det påverkar negativt som positivt – kanske större. Brister hämningar och fördämningar?
LÄS OCKSÅ: Dansk expert: "Finlands vårdreform är extrem"
Statsminister Juha Sipilä anländer till Villa Bjälbo på fredagsförmiddagen.
ANDRA LÄSER