Finlandssvenska Jesse Öst tycker att helsingforsarna kunde stressa lite mindre

Jakobstadsfödda målvakten Jesse Öst bytte Seinäjoki mot Helsingfors. 32-åringen tror att han har flera år kvar på toppnivå.

Jesse Öst är en av två nya målvakter i HJK inför den kommande säsongen.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
08.03.2023 12:01
HJK kör en lättare träning efter några dagar med dubbla pass. Solskenet är strålande och Jesse Öst tillhör de första att slutföra dagens övningar och återvända till mittcirkeln. Den finlandssvenska målvakten berättar att han var en grym anfallare i unga år.
– Jag gjorde elva mål i Norrvalla Cup en gång. Morsan gav mig en slant för varje mål så det blev en del pengar till slut, berättar Jakobstadsfödda Öst.
Strax därefter insåg han ändå att det var målvakt han ville bli. Efter flera år i ligalaget SJK från Seinäjoki värvade HJK Öst för några månader sedan. Nu siktar han på att tampas om platsen som förstamålvakt med en annan nykomling – Dejan Iliev från Nordmakedonien.
– Jag visste att det kommer vara konkurrens om platsen som förstamålvakt. Det gäller att spela och träna bra varje dag.

Jesse Öst

Ålder: 32.
Familj: Flickvän.
Bor: I Rödbergen, Helsingfors.
Född och uppvuxen i: Jakobstad.
Position: Målvakt.
Klubbar under karriären: Jaro, Jakobstads BK, Degerfors, SJK, HJK.
Den här typen av kamp är ingenting nytt för Jesse Öst. I SJK behövde han ta över platsen mellan stolparna av estniske klubblegendaren Mihkel Aksalu. Att konkurrera med honom var enbart positivt för Östs utveckling, anser han själv.
Som målvakt behöver du också kunna hantera en situation där du inte spelar särskilt mycket. Det kan påverka självförtroendet.
– Visst kan det vara tungt. Alla vill ju spela, men samtidigt är det lättare att hantera och förstå när du blir lite äldre. Det gäller att prata med tränarna, ta reda på varför du inte får spela och jobba hårdare. Du måste vara stark mentalt.
Öst är inte purung längre, men han är långt ifrån att lägga handskarna på hyllan.

Har du tio år kvar på toppnivå?

– Jodå, lätt. Nej, skämt åsido, men jag tänker att jag fortsätter tills kroppen säger stopp. Än så länge har jag inte haft några större skador under karriären, säger Öst och knackar i bordet.

Vill du fortfarande ut i Europa, kanske till en ännu större klubb?

– Såklart. Som sagt så har jag ju gott om tid. Man vet aldrig vad som händer om jag har en riktigt bra säsong här.
Jesse Öst trivs i Helsingfors, men han tycker att folk har lite väl bråttom ibland.

Favoritskap och stress

Öst ville prova på något nytt och även om beslutet att lämna Seinäjoki – där han trivdes väldigt bra –inte var helt självklart kände han att det var dags för ett miljöombyte.
Han inledde sin proffskarriär i moderklubben Jaro och har även spelat ett par säsonger i den svenska klubben Degerfors. Trots att han bara varit i HJK i några månader märker han redan en skillnad jämfört med sina tidigare klubbar.
– Allting är lite proffsigare och det krävs mera här. Du ska sova, äta och träna rätt hela tiden. Och så ska vi ju vinna varje match förstås.
Det är lite av en ny situation för Öst. Att HJK är favorit till ligaguldet varje säsong är ingen hemlighet. Motståndarna vet det, fansen och medierna vet det, och spelarna själva vet det.

Hur behöver man tänka för att handskas med den pressen?

– Det gäller att vara mentalt stark. För egen del har den biten blivit bättre med åren. Det är lättare att glömma ett insläppt mål eller ett misstag.
HJK har även lyckats etablera sig som ett lag i de europeiska cuperna. I höstas blev det spel mot lag som Roma och Real Betis i Europa League-gruppspelet. Den typen av matcher ser Öst fram emot lite extra.
– Förhoppnings kan vi ta oss så långt som möjligt (i Europa). Champions League är nästa steg för HJK, tycker jag.
En stor del av lagkamraterna i HJK har Öst stött på tidigare. Det har inte varit något problem för honom att hitta sin plats i gruppen.
– Det blir lättare då man har några år på nacken.
I och med att Öst lämnat Seinäjoki för Helsingfors växer avståndet till hemstaden Jakobstad där han fortfarande har familjen. Han medger att han saknar ”Jeppis” lite grann, men också att han njuter av tillvaron i huvudstaden.
– Men folk stressar lite väl mycket här. Det är mycket spring till spårvagnarna och bussarna. Jag gillar att ta det lite lugnare.

Målvaktsfunderingar

Jesse Öst beskriver sig själv som en målvakt som är bra på att kommunicera med sina utespelare. En mot en-situationer är också en av hans styrkor, och så är han lugn i kritiska situationer.
– Rätt smidig är jag också, trots att jag börjar bli lite gammal.
Målvaktspositionen har utvecklats mycket under de senaste tio–femton åren. I dag är många av toppmålvakterna i världen nästan lika skickliga med fötterna som resten av spelarna. Öst säger att detta även gäller i Finland.
– Jag minns hur det var då jag var yngre. Då var det viktigaste att du kunde plocka inlägg och skjuta i väg bollen så långt som möjligt. Om du kunde sparka bollen till motståndarnas straffområde var du en perfekt målvakt, säger Öst skämtsamt.
– Nu för tiden vill alla klubbar att du som målvakt ska vara riktigt bra med fötterna. Där har jag fortfarande en del att utveckla, fortsätter han.
Jesse Öst spelade anfallare som ung, men insåg snart att han hade potential att bli en riktigt bra målvakt.
Öst gillar utvecklingen. Han tycker att fotbollen är roligare att kolla på i dagsläget. Långa bollar har ersatts med kortpassningsspel på de flesta nivåerna.
En målvakt måste vara lite galen. Det insåg Öst att han var i de tidiga tonåren. Han gillade att slänga sig i gräset, och bestämde sig för att stoppa mål i stället för att göra dem.
– Längden var nog ändå den största orsaken. Och så var jag lite lat. Jag tyckte inte om att löpa så mycket, säger Öst med ännu ett leende.

Fem snabba med Jesse Öst

Favoritlag: Inget (tidigare Real Madrid på grund av målvakten Iker Casillas).
Gör på fritiden: Umgås med vänner, lagar mat och tittar på serier och film.
Dold talang: Matlagning och svensklärare (har lärt sin finskspråkiga flickvän flytande svenska).
Paradrätt i köket: Chorizopasta.
Favoritplats i Österbotten: Fäboda.

ANDRA LÄSER