Dejtingappar kan vara brutala – många tonårspojkar djupt oroade över att inte duga för kvinnor

Debatten om sexuellt frustrerade män borde kunna föras utan att genast halka in på vålds- och kvinnokroppsspåret, säger Sexpos ledare Tommi Paalanen, som har mycket kontakt med olyckliga unga killar.

Många unga killar upplever att de inte når upp till den stereotyp av framgångsrik man som byggts i offentligheten. Då uppstår djupa rädslor för att vara den som aldrig hittar en partner och aldrig får ligga. Nätdejting är sällan en upplyftande upplevelse för den som är ens lite olycklig.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
03.02.2023 05:01 UPPDATERAD 03.02.2023 12:31
Av de unga som kontaktar Sexpo är många pojkar i åldern femton och uppåt, som har starka känslor av att inte duga och en djup rädsla över att bli ratade, eller ensamma. I sådana känslotillstånd finns det en risk för att man blir bitter eller arg, känner att livet behandlar en orättvist, kanske utvecklar aggressioner, men främst handlar det enligt verksamhetsledare Tommi Paalanen om att bli sedd och bekräftad.
Just det är inte alltid så lätt då man är en ung kille i dag.
– I offentligheten finns det knappt några goda egenskaper som knyts till unga killar. De är inte intressanta ur någon synvinkel. I den mån det talas om dem så är de ett problem. När de vill tala om rädslor och oro över att stå utanför dejting- och sexlivet så går debatten genast till våldsamhet och kvinnors rätt till sin kropp. Den debatten kan bli både aggressiv och enkelspårig.
Paalanen förstår kvinnornas reaktioner och räknar sig som feminist. Men han önskar att det skulle gå att diskutera killarnas känslor utan att genast hamna i två polariserade hörnor där ingendera parten verkar vara redo att ens försöka lyssna.
– Det blir snabbt överslag från både mans- och kvinnolägren. I värsta fall blir tonen aggressiv från båda håll. Sedan tar den neutrala debatten slut innan den ens börjat.
Diskussionen om sexuellt frustrerade män och risken att de blir hatiska och våldsbenägna aktualiserades då filosofen Joona Räsänen i helgen skrev en kolumn i Helsingin Sanomat. Han har efter det fått mothugg som främst handlat om att det inte är kvinnors skyldighet att finnas till för sexuellt frustrerade män som riskerar bli aggressiva eller hatiska ifall de inte får ligga.
– Jag önskar att vi kunde diskutera de här killarnas situation utan att diskussionen genast leds in på vålds- och hatspåret, säger Paalanen.

Olyckliga unga män

I de kontakter Sexpo har med den här gruppen stiger förvisso också ilska och bitterhet fram. Den kan kanaliseras mot kvinnor som de unga männen anser ratar dem. Den kan riktas mot rivalerna: de framgångsrika och lyskraftiga männen som upplevs kunna välja, vraka och ta för sig bland alla kvinnor.
Den stora delen är ändå mest bara sorgsna, olyckliga och desperata.
– Mansbilden utgår ifrån att du ska vara utåtriktad, social, snygg och framgångsrik för att få en partner. Är du blyg, inte så snygg eller på annat sätt avvikande från normen är det lätt att misströsta och oroa sig över att förbli ensam resten av livet.
Mansbilden utgår ifrån att du ska vara utåtriktad, social, snygg och framgångsrik för att få en partner. Är du blyg, inte så snygg eller på annat sätt avvikande från normen är det lätt att misströsta och oroa sig över att förbli ensam resten av livet.
Tommi Paalanen

Ytliga modeller för framgång

Diskussionen hakar lätt upp sig på sex, eller snarare på mannens påstått högre behov av att få sex. Problemet är ändå större än så. Ensamhet, känslor av värdelöshet, behov av närhet, och rädsla att hamna på glid om man inte redan är det. Den oron gäller inte bara de unga killarna.
– Sociala medier presenterar ytliga modeller för vem som är attraktiv, framgångsrik och hur ett lyckats liv ser ut. Det orsakar frågor om man själv duger hos alla som är utan partner. De som inte passar in kan ha det väldigt svårt, säger Paalanen.
Har du ingen vill du gärna hitta någon och det är förstås ingen enkel sak. Den yngre generationen möts enligt Paalanen fortfarande främst i det verkliga livet – hobbyer, evenemang, via kompisar. Äldre som tröttnat på barer hittar sig kanske på dejtingappar av olika slag. Det är en värld som Joona Räsänen i en intervju för HBL ställde sig starkt kritisk för enligt honom är det de redan starka som vinner också där. Dessutom menar han att männen i högre grad än kvinnorna förlorar på nätet.

Dejtingappar fungerar bara för en del

Vid Sexpo konstaterar Tommi Paalanen att dejtingappar för många kan bli ett slags spel där man svajpar sig fram och på löpande band ratar okända människor utifrån deras utseende. Småningom kan jakten på partner bli som shopping i butikernas reautbud: Det blir svårt att nöja sig med en kandidat eftersom man tänker att det finns ett ännu bättre kap bakom hörnet.
– Men möter du inte den andra personen i verkliga livet så kan du ju inte veta hur attraktiv den egentligen är.
Det är också det råd olyckliga appanvändare får om de är i kontakt med Sexpo: Om det inte fungerar så lägg bort telefonen och bege dig ut i det verkliga livet. De allra flesta människor – också de unga killarna – hittar någon partner i något skede av sitt liv, säger Paalanen.
I jakten på den är det hälsosamt att vara realist.
– Både män och kvinnor har i dag högt uppskruvade förväntningar och kravlistor på hurdan ens tilltänkta partner ska vara och hurdant livet med den personen borde te sig. De här kraven är inte alltid realistiska, utan många skulle må bra av lite psykologisk flexibilitet.
Hurdana erfarenheter har du av att dejta på nätet? Berätta gärna för oss, och lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan.

ANDRA LÄSER