Satelliterna spelar viktig roll i Ukrainakriget – finländska Iceye involverat

Rymdteknik har fått en allt större betydelse i krig. Satelliter kartlägger motståndarens drag med decimeternoggrannhet. Till exempel får Ukraina hjälp av finländska Iceye att övervaka hur de ryska trupperna rör sig.

De kommersiella företagen har skickat satelliter i rymden för att tjäna pengar. Just nu är intresset för satellitteknik väldigt stort. Krig, naturkatastrofer och klimatförändringen är vanliga användningsområden för satellitbilder.
Sören Jonssonsoren.jonsson@hbl.fi
29.10.2022 08:03 UPPDATERAD 29.10.2022 19:00
Bilder från satelliter har haft en strategisk och propagandamässig betydelse under kriget i Ukraina. Strax innan Ryssland inledde sitt anfall i februari kunde medier dagligen visa hur Ryssland flyttade sina stridsvagnar nära gränsen. Ända sedan dess har bilderna blivit en del av krigsrapporteringen.
Nyligen kunde till exempel CNN, med hjälp av Maxar Technologies satellitbilder, visa att den ryska legosoldatgruppen Wagnergruppen har byggt en nästan två kilometer lång försvarslinje av betongpyramider i närheten av den ukrainska staden Hirske. Det här för att stoppa ukrainska stridsvagnar att avancera över försvarslinjen.
– Satellitbilder har redan en längre tid använts i krig. Den stora skillnaden är att kommersiella aktörer i det här kriget har visat bilderna för civilbefolkningen, säger Torbjörn Sundberg, rymdforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige.

ANDRA LÄSER