Finlands Svenska Idrott begär utredning om Linda Karlström

"För att undvika liknande situationer i våra medlemsföreningar i framtiden gör vi nu förebyggande åtgärder"; säger ordförande för Finlands Svenska Idrott.

Finlands Svenska Idrott tar avstånd från de uttalanden gymnastikläraren Linda Karlström gjorde i SVT:s dokumentärserie “Vaccinkrigarna”.
Finlands Svenska Idrott meddelade på tisdagen att de starkt tar avstånd från Linda Karlströms uttalade kontroversiella åsikter. De meddelar också att de tillsammans med Finlands Svenska Gymnastikförbund kommer att begära att det nationella grenförbundet, Finlands gymnastikförbund, gör en utredning om fallet utifrån Finlands olympiska kommittés etiska regler.
"Frågan är viktig för oss och för att undvika liknande situationer i våra medlemsföreningar i framtiden gör vi nu förebyggande åtgärder. Vi förutsätter att alla våra medlemsföreningar omfattar våra värderingar och att ansvarspersonerna i idrottsföreningarna förbinder sig att efterfölja dessa", säger ordförande Mikko Ollikainen i ett pressmeddelande.
Linda Karlström är tränare för IK Kronans gymnaster i Kronoby. Karlström fick en framträdande roll i den tredelade dokumentärserien “Vaccinkrigarna”, som visades i programmet Dokument inifrån i Sveriges television. Hon uttalade sig kritiskt i fråga om vaccination och ifrågasatte också omfattningen av Förintelsen.
Läs också: FSI:s ordförande Nystrand: Jag är bestört, chockad och ledsen (HBL 19.12.2020)
Läs också: Österbottnisk vaccinkritiker ifrågasätter Förintelsens omfattning i SVT-dokumentär – Kronoby kommun tar kraftigt avstånd (HBL 17.12.2020)

ANDRA LÄSER