Från Solkungens hov till dagens klassperformance – Viirus speglar samtiden i barocken

Operationen av Ludvig XIV:s analfistel ledde till att blöjor blev mode vid hovet.  Även i dag vill vi höra till gänget, vilket Teater Viirus utforskar i sin aktuella föreställning Versailles. – Barocken och Solkungen närmast tvingade oss att iaktta oss själva, säger Sinna Virtanen.

Samtiden speglar sig i Solkungens Versailles. Sinna Virtanen och Jussi Sorjanen samarbetar för första gången och står tillsammans för regi och dramaturgi.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
20.10.2022 05:02 UPPDATERAD 20.10.2022 06:55
Tyger i explosivt granna färger, barockinspirerade silhuetter, piffiga peruker, poser och minspel. Teater Viirus är i full gång med skapandet av sin kommande föreställning Versailles. Då HBL kommer på besök är det några veckor kvar till premiär och helheten håller på att få sin form.
I stället för att tolka en text utför skådespelarna olika uppgifter, ensemblen leker sig fram på scenen. Så fort övningen avbryts går diskussionen het, på svenska och finska om vartannat. Hur kändes det, vilka element fungerar? Klibbar perukerna ihop, gör det ont i armen? Syns skådespelaren eller har en rollkaraktär tagit makten? 
– Ännu i fredags hade vi några sidor skriven text men nu har vi inte ens det längre. Eller tja, vi vet inte ännu hur det blir, säger Viirus konstnärliga ledare Jussi Sorjanen, som tillsammans med Sinna Virtanen håller i trådarna för regi och dramaturgi.

ANDRA LÄSER