Svensk räddningsstyrka i Norge: "Vi arbetar mot klockan"

Den svenska specialutbildade sök- och räddningsstyrkan har sökt av ett stort område i det intensiva arbetet med att hitta överlevande i skredområdet i Ask i Gjerdrum.

Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet, är på plats vid skredområdet i Ask i Gjerdrum.
01.01.2021 12:46 UPPDATERAD 01.01.2021 18:35
– Geologer har gjort mätningar som tyder på att det kan finnas hus med saknade där (i skredområdet) sade Tomas Norberg, samverkansperson för det så kallade Nusar-teamet från Räddningstjänsten Storgöteborg, på fredagsmorgonen.
En omkommen person har hittats i ett av husen, säger Norberg i ett videomeddelande senare på dagen.

Larm om skredet kom till polisen klockan 3.59 natten till onsdagen den 30 december.
Minst 14 adresser i ett bostadsområde drabbades av lerskredet, som ligger i Ask i Gjerdrum kommun, söder om Oslo-flygplatsen Gardermoen.
Tio personer har rapporterats skadade, en av dem allvarligt.
Tio personer saknas fortfarande på fredagen.
Under onsdagskvällen hade 1 000 personer evakuerats från området.
Helikoptrar deltar i sökarbetet och använder till exempel värmesökande teknik. Försök att lokalisera de saknades mobiltelefoner har gjorts.
Försvaret, hemvärnet, civilförsvaret och frivilligorganisationer deltar i arbetet. Räddningstjänsten Storgöteborg har skickat nio personer till rasområdet.
Nio byggnader med totalt 31 bostäder har rasat. Sex garage med fem bilplatser vardera har förstörts.
Källa: NTB

"Som yoghurt"

Nusar-teamet är en specialfunktion från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och har specialistkompetens för sök- och räddningsinsatser i urbana miljöer. När MSB fick en förfrågan från Norge att bistå i räddningsarbetet kunde teamet från Göteborg snabbt bege sig till Norge.
Tidigare gjorde räddningsledningen bedömningen att det var för stor risk att gå in i skredområdet.
– Det har varit som yoghurt så allt tillträde har varit med helikopter, och det har försvårat allting, säger Tomas Norberg.
Men efter att geologer gjort mätningar som visar att risken för nya ras i ena hörnet av skredområdet är ganska liten har räddningsmanskapet kunnat gå in med frigolitplattor som stöd under fötterna.
– Arbetet fortlöper i kväll och i morgon. Det svenska Nusar-teamet fortsätter insatsen till mörkrets inbrott, därefter är planen att man avslutar och återvänder till Sverige, säger Tomas Norberg.

Chansen minskar

Räddningshundar används i sökarbetet. Hela skredområdet är tre kilometer långt och ligger i en dalgång. Ner mot själva kratern är det en hög kant. Kratern är 300 gånger 700 meter stor.
Tomas Norberg säger att det pågått ett intensivt räddningsarbete dygnet runt, och att det varit frustrerande att det inte gått att ta sig in i området tidigare.
– Tidigare har man bara firat ner brandmän på olika platser i skredet för att söka.
Trots att det nu gått mer än två dygn sedan skredet inträffade hoppas han att saknade ska hittas vid liv även om chansen minskar för varje timme som går.
– Vi arbetar mot klockan, säger han.

ANDRA LÄSER