HS: Konsulära chefen Pasi Tuominen går hårt åt Haavistos ledarstil

Pasi Tuominen blev omplacerad för en dryg månad sedan, enligt honom själv på grund av en tvist med Haavisto om hur Finland ska agera i frågan om det syriska flyktinglägret al-Hol.

Pasi Tuominen, konsulär chef på utrikesministeriet, talar ut.
Fredrik Häggman
06.12.2019 07:37 UPPDATERAD 06.12.2019 15:49
Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen går hårt åt utrikesminister Pekka Haavisto i en intervju med Helsingin Sanomat. För en dryg månad sedan blev Tuominen fråntagen de uppgifter som rör hjälpen till finländare i det syriska flyktinglägret al-Hol, vilket enligt honom själv beror på en tvist med Haavisto om hur Finland ska agera i frågan.
I intervjun kritiserar Tuominen Haavistos ledarstil.
– På grund av hur ministern jobbar har vi fått en kultur präglad av rädsla på ministeriet. Om man låter ett sådant arbetsklimat slå rot kommer rättsstaten att få problem. Det är helt ohållbart om tjänstemännen bara får berätta om sådana saker som stöder ministerns politiska synsätt, säger Tuominen till HS.
Oenigheten har fått stor synlighet i medierna under veckan, efter att Ilta-Sanomat i måndags rapporterade att Haavisto utövade påtryckningar på Tuominen.
Enligt IS uppgifter skulle Haavisto ha försökt pressa Tuominen till att ordna så att de finländska barnen i al-Hol-lägret kan återvända till Finland utan sina mammor. Det ska Tuominen ha vägrat, eftersom det eventuellt är olagligt.
Haavisto har förnekat alla uppgifter om påtryckningar.
Efter att Tuominen omplacerades utnämnde Haavisto en särskild tjänsteman som bara ska koncentrera sig på att förbereda en lösning för att få hem flyktingarna i al-Hol.
– Enligt min uppfattning är Haavistos beslut lagstridigt. Det bryter åtminstone mot förvaltningslagen. Jag anser att det finns orsak att noggrant granska ministerns beslut, men tar inte ställning till huruvida det är straffbara handlingar, säger Tuominen i intervjun med HS.
Tuominen säger att konflikten till viss del också beror på oenigheter i fråga om reglerna för hur visum till Finland utfärdas vid Finlands konsulat i Ryssland.
Pekka Haavisto bestrider anklagelserna.

Haavisto bestrider anklagelserna

Utrikesminister Pekka Haavisto bestrider anklagelserna om att styra med rädslan som verktyg.
– Det stämmer inte. Däremot har jag gjort misstaget att tillbringa för lite tid med personalen under Finlands period som EU-ordförandeland. Efter ordförandeperioden ska jag sätta mig ner med personalen för grundliga diskussioner, säger Haavisto till HS.
Enligt Haavisto har besluten om finländarna i al-Hol gjorts med yttersta sekretess, i en liten grupp med representation från flera myndigheter. Han säger att regeringen sedan september har funderat på hur man kan hjälpa finländarna i lägret.
– Jag har förståelse för att det här kan ge bilden av att det förekommit smusslande, säger han till HS.
I ett pressmeddelande från Utrikesministeriet på självständighetsdagen kommenterar Haavisto debatten ytterligare. Han förnekar att det skulle finnas en hemlig plan för att skilja barn från mammor i al-Hol för att hjälpa hem barnen till Finland utan sina mammor.
– Den nyheten är felaktig. Inget projekt för att skilja barnen från sina mammor existerar, säger han.
Haavisto kommenterar även uttalandena om dåligt arbetsklimat på Utrikesministeriet och säger att en utomstående utredning i frågan gjordes redan i våras och att resultatet stod klart i mars 2019.
– Den utredningen lyfte starkt fram många problem. När jag inledde min ministerperiod sade jag att jag tar allvarligt på de här problemen som pågått länge. Det här förbinder jag mig fortfarande till. I och med diskussionen som nu fötts brådskar det mer än förr med att förbättra arbetsklimatet. Det här tar jag tag i utan dröjsmål, säger Haavisto i meddelandet.
Texten har kompletterats 15.40 den 6 december 2019 med ytterligare kommentarer, som Pekka Haavisto gett i ett pressmeddelande under fredagen.

Det här har hänt

På måndagen spreds nyheten som ursprungligen kom från Ilta-Sanomat om att utrikesminister Pekka Haavisto ska ha utövat påtryckningar på Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen. Han uppmanades ordna så att de finländska barnen i lägret al-Hol i Syrien kan återvända till Finland utan sina mammor. Tuominen vägrade eftersom det eventuellt är olagligt, varefter han flyttades till andra uppdrag.
På måndagskvällen höll Haavisto en presskonferens där han förnekade alla uppgifter om påtryckningar och sa att Tuominens flytt inte har med al-Hol-lägret att göra. Haavisto har utnämnt en särskild tjänsteman som bara ska koncentrera sig på att förbereda en lösning för att få hem flyktingarna i al-Hol.
På tisdagen förklarade han sig inför riksdagens utrikesutskott, som med rösterna 10–3 ansåg att regeringen har agerat korrekt. Haavisto sade bland annat att även president Sauli Niinistö var underrättad. Efter detta rapporterade Verkkouutiset att Sauli Niinistö inte kände till något beslut om al-Hol. Senare sade Niinistö till Helsingin Sanomat att han visst har fått information om vad som sker på ministeriet.
På onsdagen lämnar Samlingspartiets riksdagsgrupp in ett skriftligt spörsmål. Samlingspartiet kräver utrikesministern på svar om regeringens linje i frågan om att hämta hem finländarna i al-Hol och om Tuominen-fallet. Ett skriftligt svar ska vara riksdagen till handa inom 21 dagar från det att statsrådets kansli tagit emot spörsmålet.
På torsdagen säger Sannfinländarna att man är redo att lämna in en interpellation om Haavisto om han fortsätter som utrikesminister. I en interpellation mäts ministerns förtroende och den ska besvaras i plenum inom 15 dagar.
Också fackorganisationen UHVY kräver en förklaring av Haavisto i ett öppet pressmeddelande. Haavisto ber då om ursäkt till de anställda i ett e-postmeddelande, enligt Yle.

ANDRA LÄSER