Allt fler finländare onanerar – en av fyra finländare gör det på jobbet

Andelen finländare som onanerar mer än en gång per vecka ökar stadigt, en trend som hållit i sig sedan 2020. Samtidigt avslöjar en undersökning att man i Finland inte begränsar sig till sovrummets fyra väggar. 

Nio av tio finländare onanerar, och fler än man kanske skulle tro gör det också på jobbet.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
03.06.2022 19:01
"Mängden onani är individuell. Behovet av det kan påverkas av många faktorer såsom ålder, livssituation och hormoner", säger sexualterapeuten Annukka Lavikainen
Hon jobbar på vuxenleksaksbutiken Kaalimato som låtit kartlägga finländares onanivanor. Enligt undersökningen, som 1 000 människor deltagit i, onanerar 28 procent av finländarna mer än en gång i veckan. Det är en ökning på åtta procent sedan 2020. 
I de yngre åldersgrupperna är man desto flitigare. Bland 25–34-åringarna har 42 procent sex med sig själv flera gånger i veckan. Män onanerar också mer än kvinnor, enligt undersökningen.
Befolkningsförbundets Finsex-undersökning visar att mäns onani påverkas hur nöjda de är med sitt sexliv, säger Lavikainen. Ju sämre de upplever sitt sexliv vara, desto mer onanerar de. 
"Kvinnors onani påverkas mer av den ålder då de börjar ha samlag och antalet tidigare sexpartners. Studien visar att kvinnor som onanerar aktivt har börjat med samlag i yngre ålder än vanligt och har haft fler sexpartners under sin livstid. Detta kan i sin tur vara kopplat till en öppnare inställning till deras sexualitet och sex i allmänhet", säger Lavikainen.

Onani på jobbet vanligt

Nio av tio onanerar, visar undersökningen. Andelen är den samma som 2016 då Kaalimato lät undersöka var onani egentligen sker. 
Bland den onanerande majoriteten är arbetsplatsen det vanligaste stället utanför hemmet, en av fyra onanerande finländare har gjort det på jobbet. Bland män har andelen ännu större, en av tre. 
Att onanera på arbetsplatsen var vanligast bland 40–49-åringar, enligt undersökningen från 2016 som besvarades av 1057 personer. 35 procent av den åldersgruppen har gjort det på jobbet, och 28 procent har gjort det i bilen. 
"Undersökningsresultatet är inte förvånande i sig, eftersom onani är vanligt på platser där människor tillbringar mest tid i vardagen. Dessa platser omfattar inte bara hemmet utan även arbetsplatsen och bilen. För män kan njutning uppnås snabbare än för kvinnor, och därför är arbetsplatsen en bra plats", säger Lavikainen.
De allra flesta onanerar ändå oftast hemma. Majoriteten gör det i sovrummet, medan en procent njuter bäst i köket. 

Här har finländare onanerat

Arbetsplats: 25 procent
Bil: 18 procent
Tält: 14 procent
Skol- eller studieplats: 13 procent
Strand: 8 procent
Tåg: 5 procent
Park: 4 procent
Buss: 4 procent
Flygplan: 2 procent
Butik: 1 procent
Övrigt: 4 procent
Källa: M3 Research för Kaalimato

ANDRA LÄSER