Djupsund: Sanna Marin kan vara för vänster för Centerns smak

Antti Lindtman som statsminister kunde passa Centern bättre. Men SDP-fullmäktige låter knappast Centern bestämma om deras ministrar fler gånger, säger statsvetare.

Sanna Marin är redo att ta över statsministerposten. Antti Lindtman är ett annat starkt alternativ.
På torsdag eftermiddag sammanträder riksdagsgruppernas ordförande, partiernas ordförande och riksdagsgruppernas generalsekreterare för att komma överens om vem som blir regeringssonderare.
Det är socialdemokraten Antti Lindtman som i egenskap av ordförande för den största riksdagsgruppen sammankallat mötet. Han är också den ena av två favoriter till uppgiften som ny statsminister. Den andra är kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) som därmed också är tänkbar sonderare.
Även den avgående statsministern Antti Rinne (SDP) har nämnts som ett förslag till sonderare. Men det skulle vara lite märkligt, säger professor emeritus i statsvetenskap Göran Djupsund.
– Låt vara att han är ordförande för riksdagens största parti, och att det traditionella är att den som är ordförande för det största riksdagspartiet också väljs till sonderare. Men så vitt jag förstår behöver det inte nödvändigtvis vara så.
Hur det hela än löses på torsdag är det hela knepigt, inte minst på grund av tidtabellerna, säger Djupsund.
Enligt SDP:s egna regler måste partifullmäktige fatta beslut om vem som ska bli minister för partiet, och det tar sin tid. Antti Lindtman kan inte heller föreslå sig själv till sonderare. Och så finns frågan om vem Centern föredrar, Lindtman eller Marin, säger Djupsund.
– Jag har frågat mig huruvida Lindtman skulle vara mer tilltalande för Centern, Marin är mer vänsterorienterad. Samtidigt kan man undra om SDP tänker buga mot Centern en gång till, och låta dem diktera vem som är SDP-minister.
Vad Jussi Halla-aho och Sannfinländarna beträffar tror inte Djupsund att det ens finns intresse hos dem att ge sig in i en regering.
– Halla-aho växer ränta i oppositionen, och det gänget vill dessutom inte bära ansvar.

ANDRA LÄSER