De största partierna vill stoppa ryska turistvisum – så här tycker SFP

Inga ryska turistvisum till Finland så länge kriget i Ukraina fortsätter. Det var kontentan av det förslag Samlingspartiets riksdagsgrupp lade fram på måndagen. SDP, Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern instämmer. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger till HBL att det är viktigt att se helheten innan ett beslut fattas.

Finland får inte bli ett transitland, säger Anna-Maja Henriksson om de ryska turistvisumen.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
26.07.2022 09:55 UPPDATERAD 26.07.2022 13:47
Förra veckan sade Ukrainas ambassadör Olga Dibrova till tidningen Uutisvuoksi att hon inte tycker att ryska medborgare ska beviljas turistvisum i Finland. Därefter var bollen i rullning. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra meddelade på söndagen att hon anser det motiverat att sluta bevilja turistvisum.
På måndagen föreslog sedan Samlingspartiets riksdagsgrupp ett omedelbart stopp för beviljandet av ryska turistvisum.
"Den nuvarande situationen erbjuder en möjlighet att kringgå sanktioner och exportera produkter som är föremål för sanktioner till Ryssland. Detta försvagar effekten av sanktionerna och urvattnar deras syfte", säger Jukka Kopra, vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.
Nyhetsbyrån STT kartlade strax därpå de fyra största partiernas åsikter i frågan. Utöver Samlingspartiet ställer sig statsministerpartiet SDP, Sannfinländarna och Centern positivt till ett turistvisumförbud, visar STT:s rundringning.

Henriksson: Finland får inte bli ett transitland

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är noga med att poängtera att partiets riksdagsgrupp inte har behandlat frågan.
– Men med det sagt tror jag nog att riksdagsgruppen kan ställa sig bakom det här, säger hon. 
Henriksson säger sig vara öppen för "en kritisk granskning av systemet". I nuläget är det viktigt att samla all relevant och korrekt fakta för att sedan kunna ta ett beslut, säger hon.
– Samtidigt måste vi minnas att det finns personer i Ryssland som har släktband till Finland och det kan finnas personer som av andra orsaker behöver få komma därifrån. Därför behöver vi få ett sånt regelverk som också beaktar de här aspekterna. Jag förväntar mig att man på Utrikesministeriet ser noga på helheten.
Centerns Juha Pylväs, Sannfinländarnas Ville Tavio och Rörelse Nus Harry Harkimo säger till STT att EU borde ha en gemensam linje i visumfrågan. Inte minst med tanke på Finlands särställning som gränsland.  Henriksson är inne på samma linje.
– Jag ser det som det optimala att man inom Schengenområdet skulle kunna enas kring ett gemensamt regelverk. Det är viktigt nu att vi får fakta på bordet från Utrikesministeriet och får klarlagt vad det innebär ifall något annat EU-land har beviljat visum. Finland får inte bli ett transitland, ett land vilket genom man reser för att ta sig till andra ställen.

ANDRA LÄSER