Abdullah bjuder in anklagad prins till samtal

Den intensiva politiska krisen i Jordanien kan ha fått ett blodsbands lösning. Kung Abdullah bjuder in halvbrodern prins Hamza, som suttit i något slags husarrest, till samtal.

Jordaniens tidigare kronprins Hamza tillsammans med sin mor, änkedrottningen Noor. Bild från 2004.
Långfredagens plötsliga besked om att den tidigare kronprinsen Hamza blivit förhörd om utländska kontakter och att åtminstone 14 personer, varav flera högt uppsatta jordanier, gripits kom mycket oväntat.
Efter nästan två dagars utspel, anklagelser och motanklagelser så verkar fejden ha fått en åtminstone tillfällig lösning.
Prins Hamza skrev under ett dokument som statuerar att "alla måste stå bakom kungen i hans ansträngningar att försvara Jordanien och landets intressen".
"Hänsyn till vårt fosterland måste stå över allt annat", heter det vidare i dokumentet.
I samband med prins Hamzas uttalande så kom en inbjudan från kungapalatset till honom.
Kung Abdullah "har beslutat att handha frågan om prins Hamza inom ramverket för (den styrande) Hashimitfamiljen". I den formella kommentaren sägs det att prins Hamzas och kung Abdullahs farbror, prins Hassan, får ansvaret för frågan.
Jordaniens biträdande premiärminister Ayman Safadi i söndags att prins Hamza eller hans närmaste haft kontakt med utländska parter. Den allmänna anklagelsen rörde verksamhet som sades underminera Jordaniens stabilitet.
Hamza var tidigare Jordaniens kronprins, men förlorade denna titel 2004 när den äldre halvbrodern kung Abdullah II utsåg sin son till kronprins. Abdullah är liksom Hamza son till den förre kungen Hussein.

Jordanien

Jordanien har 10,7 miljoner invånare.
Landet gränsar till Saudiarabien i söder, i väster till Israel och Västbanken, i norr till Syrien och i öster till Saudiarabien och Irak.
Huvudstad är Amman med 1,8 miljoner invånare (2016).
90 procent av landets befolkning är muslimer, de flesta sunniter. Jordanien är ett hashimitiskt kungadöme. Kungen anses härstamma från samma klan, Hashim, som profeten Muhammed.
Förre kungen Hussein avled 1999 och efterträddes av äldste sonen Abdullah II.
Landet lägger omkring 4,7 procent av bruttonationalprodukten på landets militär, och har omkring 101 000 soldater i tjänst.
Källa: NE, CIA World Factbook
ANDRA LÄSER