Stackars furst Grigorij Potemkin kunde knappast ha föreställt sig att det var så här hans namn skulle gå till historien

"Ryssland har en lång tradition av kulisspel. Förmågan att påverka andra är central för Kreml nu som då."

23.03.2021 21:32
Det är inte ens säkert att de fanns. Moderna historiker kallar det för myt eller åtminstone spelar ned omfattningen. Men det som kanske inte var sant har i alla fall fått ett ord som lever kvar även i vår tid: potemkinkuliss.
En skönmålning som döljer en mindre smickrande verklighet. En fasad som visar något som inte stämmer när man tittar bakom kulissen. Något som furst Grigorij Potemkin anklagas för att ha gjort under Katarina den Storas resa till det nyerövrade Krim 1787.
Ryssland har en lång tradition av kulisspel. Förmågan att påverka andra är central för Kreml nu som då: ”Rysslands huvudsakliga vapen, som kan visa sig vara avgörande för statens nuvarande hållbarhet … handlar inte, som för normala europeiska länder, om den militära styrkan. I stället förlitar Ryssland sig på sin politiska handlingsförmåga, som karaktäriseras av en splittrande, decentraliserad och propagandistisk essens.”
Orden skrevs 1938 av en polsk geostrategisk tänkare, Włodzimierz Bączkowski, som uppmärksammats av Warszawa-institutet. I våra dagar kan vi konstatera att det nog inte är en slump att det är fina ord med i namnen för en rad organisationer som utgör moderna potemkinkulisser.
Som Svenska läkare för mänskliga rättigheter och Kvinnor för fred. Läkare är snälla, svenska läkare är nog lite extra snälla, mänskliga rättigheter är fint, kvinnor är fina och vem vill inte ha fred?
Bakom Svenska läkare för mänskliga rättigheter finns spridandet av uppgifter om att kemgasattacker i Syrien är en bluff, något som ryska UD använt sig av. Frontpersonen, en pensionerad professor, dyker ofta upp i ryska propagandakanaler, nu senast under pandemin för att sprida oro om västliga vacciner.
Kvinnor för fred är medlemsorganisation i Sveriges fredsråd där den tongivande aktivisten Agneta Norberg har varit både ordförande och vice ordförande. Norberg har kopplingar till docenten Johan Bäckman, där fallet om trakasserierna mot Yle-journalisten Jessikka Aro nu nått Högsta domstolen.
Agneta Norberg var 2017 talare hos Bäckmans Helsinki Hybridcoes ”expertkonferens”. Namnet är medvetet förvillande likt det riktiga europeiska hybridcentret i Helsingfors. Norbergs tema var Sverige som en amerikansk krigsplattform för att kontrollera Ryssland. Det ska tilläggas att Norberg under föreläsningen höll upp en skylt med två namn på sina svenska ”favoritjournalister”, DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och mig. Hur vi passade in är för mig lite oklart, men fotat, filmat och publicerat på nätet av Bäckman själv.
Johan Bäckman är alltså duktig på potemkinkulisser, men så har Bäckman också varit Nordenansvarig för Riss, Ryska institutet för strategiska studier, en tankesmedja under presidentadministrationen i Kreml med band till SVR, ryska utrikesunderrättelsetjänsten.
Potemkinkulisserna lever kvar i all välmåga, stackars furst Grigorij kunde knappast ha föreställt sig att det var så här hans namn skulle gå till historien.

ANDRA LÄSER