Luciakandidat 6, Sofia Bäck: "Lucia är en förebild för andra"

Sofia Bäck från Kronoby har ett stort hjärta och vill möta människor i olika livssituationer. Hon vill sprida ljuset, som symboliserar glädje och hopp, speciellt till dem som kämpar och har det svårt. Med sin sång vill hon väcka känslor hos de människor hon möter.

– Lucia får vara en frontfigur för dem som kämpar och är svaga, lucia får vara modig för de som inte är det och ge tröst, säger Sofia Bäck.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– I en värld där social distansering och virtuella träffar har blivit vardag tror jag att det är viktigt att bara vara närvarande, se och bemöta människor i deras livssituationer.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– Vi brukar närvara vid en luciakröning i trakten, antingen Kronoby lucia eller ÖT:s lucia i Karleby. Vi brukar också se på kröningen av både Finlands och Sveriges lucia på tv.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– På julafton brukar vi tillsammans med församlingens ungdomar i samarbete med diakonin besöka ensamma äldre människor och sjunga för dem och läsa julevangeliet. För tillfället är jag med i barnverksamheten i Petrus församling, där jag fungerar som ledare för barn i skolåldern.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Min mommo och fammo som bor på äldreboenden. På grund av coronapandemin har jag inte kunnat besöka dem sedan i somras, men jag hoppas kunna lussa för dem på ett säkert sätt, kanske genom videosamtal. Det skulle också vara en ära att få lussa för president Sauli Niinistö.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

När det lider emot jul, en sång som personligen betyder mycket för mig. Den ger mig alltid en varm stämning när jag hör den. I fjol fick jag sjunga den tillsammans med en kvartett i Kronoby kyrka på julafton, ett mycket fint minne.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag försöker vara utomhus när möjlighet finns, redan några minuter ute i den friska luften ger mig energi. Jag slappnar av genom att måla eller läsa en bok. Då jag målar kan jag också bearbeta det jag har varit med om under dagen och uttrycka mig genom målningarna.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Det är viktigt att luciakandidaterna är en förebild för andra, vi kan påverka hur människor ser på luciauppdraget i framtiden och göra lucia mera inkluderande.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– I mitten av en pandemi får lucia med sina tärnor komma med ljuset som symboliserar hoppet och trygghet i dessa mörka tider. Jag vill förmedla att det finns en tid efter det här – en tid där social distansering och virtuell gemenskap inte står i fokus, utan där vi kan komma samman mellan olika generationer till gemenskap igen.

Hur kan du vara en förebild?

– Genom att vara mig själv och inte låtsas vara någon annan. Att göra goda gärningar, eftersom jag tror att en god gärning bildar ringar på vattnet. Jag vill med mitt sätt att bemöta andra visa vikten av att bry sig om och uppmuntra andra att de duger som de är.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Jag flyttade till Helsingfors, en för mig ganska obekant stad, för att studera. Jag flyttade dessutom in hos två personer jag inte kände tidigare. Tack vare att jag vågade har jag fått två nya vänner för livet.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Tänk inte för stort – vi kan inte förändra världen på en dag, men redan små val och förändringar i vardagen leder till en mera hållbar utveckling. Jag försöker att inte handla mer mat än jag behöver, sopsortera och åka kollektivt eller cykla i stället för att åka bil. Tillsammans med mina kompisar brukar vi byta kläder sinsemellan i stället för att köpa nya kläder eller kasta bort gamla.

Var är du om 10 år?

– Jag drömmer om att vara färdig fysioterapeut och att jag har gått fördjupande kurser i neurologi. Jag har ett jobb inom tredje sektorn eller offentliga sektorn. Vi har köpt ett hus någonstans i Österbotten med min framtida familj.
Läs alla kandidatintervjuer här

Sofia Bäck

Ålder: 21 år.
Familj: Mamma Harriet, pappa Peter och mina två storasystrar Emma och Elin.
Hemort: Kronoby.
Gör: Studerar till fysioterapeut vid Yrkeshögskolan Arcada.
Musikintresse: Har sjungit i kör sedan barnsben, är nu verksam i körerna His Master's Noice och vokalgruppen Aglepta. Har tagit pianolektioner i sex år och i solosång i tre år.
Läser just nu: Bibeln, Life is av Judah Smith och Österbottens tidning.
Favoritämne i skolan: Hälsokunskap, jag har alltid intresserat mig för hälsa och välbefinnande.

ANDRA LÄSER