Danmark fick ny smittopp – i Norge riskerar upp till 300 000 smittas

Norge är det land i Europa där coronasmittan sprider sig snabbast. Norska regeringen inför alkoholstopp på barer och krogar.Danmark hade nästan 8 000 coronasmittade på ett dygn. Det är det högsta rapporterade antalet under hela pandemin. Inga nya restriktioner införs. Både Danmark och Norge tar nu försvarsmakten till hjälp för testning och vaccinering.

Juldekorationer och munskydd i kollektivtrafiken i Oslo. De norska hälsovårdsmyndigheterna beräknar att upp till 300 000 norrmän kan smittas av corona om man inte får bukt med smittspridningen.
13.12.2021 19:23 UPPDATERAD 14.12.2021 13:45
Det är bara lilliputtar som Andorra och Färöarna som har värre smittspridning än Norge. Norge har klarat sig bra genom pandemin men är nu det land i Europa där smittan ökar kraftigast. Från tisdag till fredag förra veckan sattes nya smittrekord varje dag. På fredag var siffran över 5 400 smittade.
Norge är också oroat över varianten omikrons spridning. Det norska Folkhelseinstitutet har skruvat upp estimatet rejält och tror att mellan 90 000 och 300 000 norrmän kan smittas om man inte får bukt med smittspridningen. FHI befarar också att mellan 50 och 200 personer per dag kan vara tvungna att få sjukhusvård om estimatet håller streck.
När statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) på måndagskvällen höll en presskonferens om de nya restriktionerna började han med orden:
– Det är allvar nu.
Han påpekade att sjukvården i Norge redan nu är ansträngd, och om smittspridningen fortsätter att öka så kommer det att betyda att trycket på vården blir hård. Under måndagen fick över 350 sjukhusvård. Oron är att omikron leder till att vårdbehovet ökar drastiskt.
Därför stänger Norge nu ölkranarna och alkoholförsäljningen från och med onsdag en månad framåt. Motiveringen är att ställen där alkohol serveras är ställen där smittan sprids. Däremot gör man inte som i Danmark och skickar hem skolbarnen den 15 december utan i stället går man in för att sätta skolorna och daghemmen på gul nivå. Om smittan fortsätter spridas blir nivån röd och då stängs skolorna. Det kan ske lokalt, om smittspridningen blir stor så kan kommunen eller regionen gå till röd nivå och skicka hem barnen.
För en vecka sedan infördes de förra restriktionerna med bland annat maxantal gäster som får umgås i privata hem. Det får bara finnas tio personer utöver de som bor i hushållet. Då infördes också munskyddstvång.
En ny restriktion är att tränings- och fritidsaktiviteter för vuxna ska ställas in och att så många som möjligt ska jobba hemifrån.
Norge siktar på att alla över 45 år ska få sin tredje dos inom en månad.

Dansk smittopp

Smittspridningen i Danmark ökar med sådan fart att de danska myndigheterna tar ännu mera hjälp av försvaret, hemvärnet och Beredskapsstyrelsen. Förra veckan kommenderades 250 personer att hjälpa till med testning och vaccinering för att regionerna ber om hjälp. Den här veckan är det ytterligare 400 som ska bistå hälsovårdspersonalen. Norge tar också försvarsmakten till hjälp.
De danska siffrorna är oroväckande: 7 800 smittade, och andelen som är positiva av de som har testats är nu uppe i drygt fyra procent. Det här är siffror som överstiger allt sedan det blev möjligt att testas för smittan. Statens Serum Institut (SSI) rapporterar att drygt 1 000 av dem är positiva med omikron. Därför tror SSI att den kommer att stå bakom samhällspridningen redan i mitten av veckan. SSI estimerar att så många som 10 000 kan smittas per dag.
Från och med tisdagen kommer ett sextiotal apotek i Köpenhamnsregionen att få börja vaccinera. Därför kan alla över 40 få sin tredje spruta. Danmark har varit ett föregångarland när det gäller testningen. HBL rapporterade om de drop in-vaccincenter som byggdes upp på kort tid. En del av dem har nu blivit tvungna att stänga på grund av att kapaciteten inte räcker till. Ett exempel är Tranbjerg strax söder om Århus på Jylland. Där vaccinerades 900 personer utan tidsbeställning, men när det såg ut som om slutsiffran skulle bli cirka 4 000 blev centret tvunget att stänga.
Trots den stora smittspridningen verkar det inte sannolikt att Danmark skulle införa flera restriktioner i det här läget. Folketingspartiernas talespersoner i hälsovårdsfrågor hade ett kort möte i dag och danska medier skriver att inga nya begränsningar ser ut att införas.

ANDRA LÄSER