Vikingarna gör comeback – utan Sjögren

De har sålt 11 miljoner album och turnerat under mer än fyra decennier. Men när Vikingarna nu gör comeback blir det utan sångaren Christer Sjögren.

Vikingarna inför sista spelningen 2004: Christer Sjögren, Tony Eriksson, Johan Norgren, Lasse Wellander, Kenth Andersson och Erik Lihm. Lihm, Andersson och Norgren finns med i nya uppsättningen. Arkivbild.
30.09.2016 11:54 UPPDATERAD 30.09.2016 17:34
I juli 2004 tog Vikingarna farväl av sin publik efter mer än 40 år, då gruppen hade bestämt sig för att ta en paus. Denna paus skulle komma att vara i hela tolv år, men nu återuppstår Sveriges mest framgångsrika dansband under namnet Nya Vikingarna. Tre av de tidigare medlemmarna finns med, men folkkäre sångaren Christer Sjögren är utbytt och ersätts av den 47-årige skåningen Kenneth Wahlberg.

Unik chans

– Jag har fått en helt unik chans att ta över efter Christer Sjögren, men det är med lite skräckblandad förtjusning också, säger Wahlberg.
– Man har ett otroligt fint varumärke som ska vårdas. Men jag tror vi har en hungrande publik därute som kommer att komma, säger han.
Idén började med att Wahlberg ville göra en hyllning till idolerna med ett band som skulle turnera runt med gamla Vikingalåtar. Snart uppstod i stället tanken på att låta bandet återuppstå med honom själva som sångare. Nu väntar inspelning av en ny skiva till hösten och en comebackturné nästa år. Bandet har också skickat in ett bidrag till nästa års Melodifestival.

"Är klar"

Christer Sjögren själv känner sig trygg med att lämna över mikrofonen. Att han själv skulle vara med på tåget var aldrig aktuellt.
– Jag är klar med det här. Jag hade 26 fantastiska år med bandet, men allt har sin tid och jag har mina egna projekt nu, säger Sjögren och tillägger att någon övertalningskampanj aldrig var aktuell.
Men har stänger inte dörren för gästinhopp när Nya Vikingarna spelar framöver, om han blir tillfrågad.
– Då får jag känna flärden utan att själv bära det tunga ansvaret.
– Det är roligt att vår musik lever vidare. Jag önskar dem lycka till och om de får hälften så trevligt jag har haft under åren kommer de att få väldigt roligt.

ANDRA LÄSER