Lehikoinen klarade VM-gränsen – alla tiders tvåa i Finland

HIFK:s häcklöparstjärna Viivi Lehikoinen spräckte 55-sekundersgränsen på 400 meter häck i Geneve.

Viivi Lehikoinen.
Häcklöparen Viivi Lehikoinen stod för en rejäl rekordförbättring i schweiziska Geneve då hon noterades för tiden 54,96 på 400 meter häck. HIFK-friidrottaren hyvlade närmare en halv sekund från sitt gamla personbästa (55,42) och blev endast 0,32 sekunder från Tuija Helanders nationsrekord (54,62) från 1987.
– Tiden var bra med tanke på att mitt lopp var något yrt. Jag klarade inte av att löpa inledningen som jag hade planerat, det vill säga med 15 stegs rytm, så loppet var så sent och temperaturen så hög. För att kunna löpa med 15 stegs rytm måste en vara vass i inledningen. säger Lehikoinen i förbundets pressmeddelande.
– Jag gick med fel fot före och löpte med 16 stegs rytm fram till åttonde häcken. Med tanke på det var det en stark insats och ett lopp med en bra avslutning. Det är klart det varit mer balanserat om jag löpt med 15 stegs rytm.
Lehikoinen, 22, spräckte samtidigt VM-kvalgränsen 55,40 med rejäl marginal. EM-gränsen hade hon redan klarat förra säsongen. Hennes tidigare rekord var 55,42.
– Det var svårt att förvänta sig allt för mycket från det här loppet. Jag känner att jag haft väldigt högt ställda förväntningar på mig sedan säsongstarten. Jag får bara försöka förbättra från lopp till lopp, säger hon i förbundets pressmeddelande.
– Det känns också bra att klara VM-gränsen i så god tid. Jag var redan så nära att göra det förra säsongen.
Lehikoinen tävlar på hemmaplan på tisdag då Paavo Nurmi Games står på programmet i Åbo.
– Nyt sitten Suomeen. Seuraava kilpailu on Paavo Nurmi Games, Lehikoinen sanoi.
I samma friidrottskväll i Geneve stod en annan finländare, längdhopparen Kristian Pulli, för ett toppresultat. Finländska rekordmannen Pullis längsta hopp mätte exakt åtta meter. Pullis nationsrekord är 8,27 meter.
ANDRA LÄSER