Belgare postade droger till Finland – Tullen beslagtog knark värt 1,6 miljoner euro

Amfetamin, ecstasy, kokain och olagliga skjutvapen. Tullen har utrett ett fall där en organisation fört in och distribuerat droger som i gatuhandeln skulle varit värda sammanlagt 1 634 000 euro.

Tullen beslagtog i våras en stor mängd drogämnen samt olagliga vapen som smugglats in i Finland.
Det var i mars 2022 som Tullen beslagtog 46 kilogram amfetamin, utrustning för fällning av amfetamin, över 60 gram kokain och 784 gram marijuana. Av de beslagtagna narkotikapartierna hade man kunnat få över 230 000 bruksdoser, uppger Tullen.
”En del av amfetaminet har förts in till Finland som olja och amfetamin har utfällts ur den i en semesterbostad i Östra Nyland som hyrts för detta ändamål. Vår förundersökning har visat att drogerna förts in till Finland i posttrafiken”, säger undersökningsledare Tero Virtanen i ett pressmeddelande.
Tullen beslagtog också olika olagliga skjutvapen, såsom ett avsågat hagelgevär.
I förundersökningen framgår att organisationen misstänks ha distribuerat vidare över 10 kilogram amfetamin, 300 gram kokain och 18 000 ecstasytabletter till ett värde av 755 000 euro.
Det här är ett av de smugglade vapnen som beslagtagits.

Internationell organisation

Cirka tio personer misstänks ha deltagit i organisationens verksamhet. En del av dem är finländare och en del utländska personer.
”Den huvudmisstänkte är en belgisk medborgare, som har ordnat införseln av drogerna till Finland. I Finland har huvudsakligen en finländsk man ansvarat för distributionen av drogerna. Övriga personer som verkat i Finland och i utlandet är både finländare och andra länders medborgare. En del av de misstänkta har kriminell bakgrund i Finland”, säger undersökningsledare Virtanen.
Flera personer är fortfarande häktade. Förundersökningen är inne på målrakan och blir klar i augusti. Ärendet går till åtalsprövning vid Södra Finlands åklagardistrikt.

ANDRA LÄSER