214 nya smittfall – 46 personer vårdas på sjukhus

Coronavirusfallen ökar nu mest i Helsingfors och Vasa. Bild: Jeanette Östman/SPT

Flest fall de senaste två veckorna har registrerats i Helsingfors och Vasa.

Under det senaste dygnet har 214 nya fall av coronaviruset bekräftats, meddelar Institutet för hälsa och välfärd på måndag.

Det innebär att sammanlagt 12 212 personer i Finland har smittats sedan epidemin fick sin början.

Enligt måndagens uppgifter får 46 personer sjukhusvård och 10 personer intensivvård på grund av covid-19. I går fick 5 personer intensivvård för sjukdomen.

Inga nya dödsfall har rapporterats. Totalt har 346 personer i Finland dött i sviterna av covid-19.

Coronavirussmitta i Gerby daghem

På måndag eftermiddag meddelade Vasa stad att en anställd vid Gerby daghem i Vasa har konstaterats smittad med coronaviruset.

Allt som allt har 49 personer eventuellt exponerats för viruset. Av dessa är 42 barn.

Samtidigt stängs de idrottslokaler som Vasa stad förvaltar fram till slutet av oktober på grund av coronavirussituationen. Vasa simhall håller öppet tills vidare.

"Det innebär att alla skolors gymnastiksalar stängs för utomstående användning, likaså idrottscentret, idrottshallen, idrottslokalerna på Silveria samt skyddsrummet i Orrnäs och simhallens konditionssal. Simhallen har ännu öppet", säger chefen för idrottsverksamheten Mika Lehtonen i ett pressmeddelande.

Spridningen är värst i Vasa sjukvårdsdistrikt, där incidensen uppgår till 297 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. I Vasa stad är incidensen 614,5, enligt sjukvårdsdistriktets uppgifter.

Incidensen i Finland som helhet ligger på 42,5, enligt THL:s uppgifter.

Sjukvårdsdistrikten och Institutet för hälsa och välfärd har olika system för att rapportera om nya coronafall. Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter i registret över smittsamma sjukdomar.

Sjukvårdsdistrikten rapporterar antalet positiva laboratorieresultat som finns på morgonen och som ännu inte införts i registret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning