STT: Polis misstänkt i brottshärva – koppling till extremhögern

Centralkriminalpolisen undersöker en omfattande brottshelhet med koppling till extremhögern.

Centralkriminalpolisen fick kännedom om de misstänkta brotten i samband med förundersökningen av ett annat brott.
Åklagare Heikki Stenius säger till STT att åtminstone en polis är misstänkt för planering av grovt brott mot liv och hälsa. Stenius fungerar som undersökningsledare eftersom en polis misstänks i fallet.
Fallet har att göra med den brottshärva som Centralkriminalpolisen informerade om under veckoslutet. En del av personerna som är föremål för förundersökningen har koppling till extremhögern. Förutom de allvarligaste brottsmisstankarna – planering av grovt brott mot liv och hälsa – hör också skjutvapensbrott till brottsrubriceringarna.
Stenius säger till STT att brottsrubriceringen kan ändras under förundersökningen. Enligt Stenius är polisen inte häktad.
Centralkriminalpolisen uppgav i lördags att det rör sig om en allvarlig och omfattande brottshelhet. Polisen fick kännedom om de misstänkta brotten i samband med förundersökningen av ett annat brott.
Det var MTV Uutiset som var först ut med nyheten om brottshärvan. Enligt MTV riktade sig det misstänkta brottet mot inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) och riksåklagaren Raija Toiviainen. Polisen dementerade senare dessa uppgifter.

ANDRA LÄSER