Dagens rätt: Lax på nytt sätt

Sverige möter i Japan i en sesampanerad lax med wokgrönsaker och teriyakisås.Bild: TT

Sesampanerad lax på en bädd av spröda, wokade grönsaker är en perfekt blandning mellan japanskt och svenskt. Toppa med hemlagad teriyakisås.

Sesampanerad lax med wokgrönsaker och teriyakisås För 4 personer, 30 minuter

4 portionsbitar lax

salt och vitpeppar

4 msk sesamfrö

smör och rapsolja

Till serveringen:

1 zucchini

1 morot

1 rödlök

8 gröna sparrisar

1 citron

Till teriyakisåsen:

1 dl soja, helst japansk

2 msk mirin eller mild vit vinäger

1 msk strösocker

Att äta till:

ris

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och var noga med att sockret löser sig. Låt sjuda ett par minuter så den blir lätt simmig. Ta kastrullen från värmen.

2. Forma laxen till fina portionsbitar. Salta och peppra lätt och vänd den i olja och sedan i sesamfrö.

3. Strimla grönsakerna ganska fint. Woka dem hastigt med olja i vanlig stekpanna. Ta upp och låt rinna av i sil, salta lätt.

Stek laxen i samma panna. Ett par minuter på vardera sidan brukar vara lagom. Fördela grönsakerna på tallrikar och toppa med laxen. Ringa teriyakisås runt och garnera med citron. Ris bjuds till.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00