Kjell Westö: Akademien måste upplösas

Oförsonligheten får människan att bete sig ovärdigt, skriver författaren Kjell Westö på Facebook med anledning av krisen inom Svenska Akademien. Samtidigt varnar han för drevtendenserna mot Katarina Frostenson.

Kjell Westö.
Fredrik Sonck
12.04.2018 10:31 UPPDATERAD 16.04.2018 08:30
Författaren Kjell Westö kommenterar i två långa inlägg på Facebook krisen i Svenska Akademien. Inledningsvis konstaterar han att Akademien gör ett viktigt jobb också i det tysta, även om de som skriver och forskar på svenska i Finland inte berörs lika direkt av Akademiens härdsmälta som de i Sverige:
– Vi löper inte risk – ordet är medvetet valt – att väljas till ledamöter, och vi är inte den första målgruppen för Akademiens stipendier och pris.
I sin långa text skriver Westö om de blandade känslor han upplever, då den anrika institutionen skälver:
– Jag får erkänna att i fredags, när Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund i tur och ordning, i vad som såg ut som en snyggt regisserad mediekupp, lämnade Akademin, kände jag först en kittling. Inte av skadeglädje, snarare den exaltation man kan känna när något oväntat men relativt ofarligt händer. Men kittlingen försvann snabbt, Oförsonlighet får ofta människan att bete sig ovärdigt, så också nu. Vi bevittnar en tragedi, och de många utspelen och inläggen riskerar redan att dra ett löjets skimmer över hela skrået, över författarna och över forskarna inom humaniora. Samtidigt finns det – som några krönikörer påpekat – också något befriande i att den frack- och aftonklänningsklädda elitens inre småttighet avslöjas. Vi låter oss så ofta bländas av makten och härligheten. Och det finns därtill, både i historien och i nuet, gott om platser där människan måste LÅTSAS att hon bländats av pompan och ståten, annars kastas hon i fängelse eller dödas. Befrielsen ligger i att utan rädsla för repressalier kunna säga: se, kejsaren är ju helt naken. Eller som en av Akademien belönad författare sa det: But even the President of the United States sometimes must have to stand naked.

Drev mot Frostenson

Vidare skriver Westö att han liksom många andra först tänkte sig att Katarina Frostensons skulle kunna rädda Akademien ifall hon avgått frivilligt, men att det inte längre framstår som en sannolik lösning.
– Dessutom börjar kritiken mot Frostenson alltmer likna ett drev, och de demoniserande dreven är ett av vår tids gissel. De lättare gammelmediernas och de sociala mediernas gemensamma dramaturgi och driftsekonomi kräver en ny ärkeskurk varje vecka: den här människan som hängs ut via så mefistofeliska foton som möjligt, så att vi alla ska förstå hur dålig hen är. (I Finland var det Aku Louhimies för två veckor sedan, och för en vecka sedan var det Jari Sillanpää. Jag tror att varje land numera har sin vecko-Mefisto.)

Sardinburken

Westö sällar sig i sina inlägg till dem som tycker att Akademien är i skriande behov av förnyelse, av större öppenhet och genomskinlighet. Men efter Horace Engdahls inlägg i Expressen och tisdagens övriga händelser ser han ingen annan lösning än att Akademien upplöses och grundas på nytt med delvis förnyade stadga.
Han avslutar sina inlägg med att citera Werner Aspenström, som en gång frivilligt trädde tillbaka: "Sardinen vill att burken öppnas mot havet."

ANDRA LÄSER