210 bom i kaosartad världscupavslutning

Norges Ingrid Landmark Tandrevold tog hem söndagens masstart. Bild: AFP / Lehtikuva / Anders Wiklund

Sju bom i snitt per åkare, 210 missade skott totalt. Skidskyttesäsongens sista världscuplopp blev vinterns svängigaste.Då tog Norges Ingrid Landmark Tandrevold chansen och säkrade sin första seger i karriären – efter "bara" fem bom.

De jämtländska vindarna tog över huvudrollen när skidskyttets världscupsäsong avslutades med masstarter. Först flyttades starterna fram ett par timmar, men det hjälpte bara marginellt.

För när damerna till slut kom iväg blev det snabbt tydligt att det skulle bli närmast ett lotteri på skjutvallen.

Ingen sköt fullt

Ingen var ens i närheten av att skjuta fullt. De 30 åkarna sköt totalt 210 bom – sju i snitt per åkare – och det kastades ständigt om i resultatlistorna, samtidigt som det var ständig köbildning i straffrundan.

Belarusiskan Dzinara Alimbekava gjorde det i alla fall bättre än de flesta inledningsvis. Med bara totalt tre bom på de tre inledande skyttena hade hon en klar ledning på 25 sekunder, och segern i sin hand när hon gled in på skjutvallen för sista gången.

Då avslutade hon med tre bom och dagen såg ut att vara förstörd.

Det var den inte.

För där bakom fortsatte kaoset och flera åkare väntade länge, länge innan de ens vågade börja skjuta i snålblåsten. Och när de väl kom till skott resulterade det oftast i bommar.

Norsk debutsegrare

Det svajiga skyttet överlag gjorde att Dzinara Alimbekava gick ut i ledning in på slutvarvet, trots haveriet i sista skyttet. Men Norges Ingrid Landmark Tandrevold var hack i häl efter bara en avslutande bom.

Och det skulle bli norskan som tog hem segern – hennes första individuella världscupvinst i karriären. 24-åringen var snabbt ifatt Alimbekava och satte direkt in ett avgörande ryck.

Till slut var hon 6,9 sekunder före belarusiskan i mål. Trea blev Franziska Preuss, Tyskland, som precis som Tandrevold landade på sex bom totalt.

Tandrevolds landslagskamrat Tiril Eckhoff vann världscupen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning