21 nya namn i EM-truppen i friidrott – Kristian Bäck med trots att han inte klarat kvalgränsen i år

Vasa IS Kristian Bäck vann FM-guld i herrarnas längdhopp i Kalevaspelen i Jyväskylä. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Finlands trupp till friidrotts-EM består nu av 40 idrottare och två reserver, efter att friidrottsförbundet lagt till 21 nya namn. Spjutkastaren Oliver Helander och längdhopparen Kristian Bäck finns med i den uppdaterade truppen.

Finlands friidrottsförbund har drygat ut sin trupp till EM i Berlin med 21 nya idrottare, av vilka två är reserver. Förbundet publicerade de nya namnen på måndagen, en dag efter Kalevaspelen i Jyväskylä.

Med på listan är bland annat årets finländska statistiketta i spjut, Oliver Helander från Raseborg. Helander vann karriärens första FM-guld i Jyväskylä med det mediokra resultatet 81,26 meter men har i år drämt till med hela 88,02 meter. Kvalgränsen till EM är 80 meter.

Också Vasa IS längdhoppare Kristian Bäck kom med i EM-truppen, trots att han inte klarat kvalgränsen på 795 centimeter i år. Europeiska friidrottsförbundet godkänner resultat som är gjorda år 2017 eller 2018, men hittills har Finlands friidrottsförbund bara beaktat årets resultat i uttagningarna. Valet av Bäck avviker från det finländska förbundets tidigare linje.

– Vi beslöt att ta Bäck med i truppen i det här skedet eftersom han har stor potential och hans formkurva pekar uppåt. Han har chans att nå en poängplacering i EM. I Kalevaspelen var han klart bättre än de andra finländska längdhopparna, säger friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen i ett pressmeddelande.

Bäck vann FM-guld i Kalevaspelen med resultatet 793 centimeter och var över 20 centimeter bättre än silvermedaljören Henri Väyrynen.

Jorma Kemppainen lät redan på söndagen förstå att Finlands friidrottsförbund kan tänka sig att lätta på sina krav och låta idrottare som klarat av EM-gränsen i fjol resa till Berlin.

– Ingen som kan nå framgång i EM ska stanna hemma på grund av våra regler, sade Kemppainen i söndags.

Finlands EM-trupp består nu av 40 idrottare och två reserver. Truppen kan ännu kompletteras efter lördagens GP-tävling i Lapinlax eller söndagens tävling på Djurgårdens sportplan i Helsingfors.

EM i friidrott ordnas i Berlin den 6-12 augusti. Finlands trupp kan ännu kompletteras. Resultatgränserna till EM måste vara avklarade senast den 29 juli.

För tillfället ser Finlands EM-trupp ut så här:

Damer:

800 m: Sara Kuivisto (ny)

1 500 m: Sara Kuivisto (ny)

100 m häck: Nooralotta Neziri, Reetta Hurske (ny), Annimari Korte (ny), Lotta Harala (ny, reserv)

400 m häck: Viivi Lehikoinen (ny)

3 000 m hinder: Janica Rauma (ny)

Maraton: Anne-Mari Hyryläinen

20 km gång: Elisa Neuvonen

50 km gång: Tiia Kuikka

Höjd: Ella Junnila (ny)

Stav: Minna Nikkanen, Wilma Murto (ny)

Tresteg: Kristiina Mäkelä (ny)

Spjut: Jenni Kangas

Kula: Senja Mäkitörma (ny)

Diskus: Salla Sipponen, Sanna Kämäräinen (ny), Helena Leveelahti (ny)

Slägga: Krista Tervo

Herrar:

200 m: Oskari Lehtonen (ny)

10 000 m: Arttu Vattulainen

4 x 100 m: Otto Ahlfors (ny), Viljami Kaasalainen (ny), Oskari Lehtonen (ny), Samuel Purola (ny), Eetu Rantala (ny), Roope Saarinen (ny, reserv)

110 m häck: Elmo Lakka

3 000 m hinder: Topi Raitanen

50 km gång: Aleksi Ojala, Veli-Matti Partanen, Jarkko Kinnunen

Längd: Kristian Bäck (ny)

Tresteg: Simo Lipsanen

Stav: Tommi Hoittinen, Urho Kujanpää, Tomas Wecksten

Spjut: Oliver Helander (ny), Antti Ruuskanen (ny)

Kula: Arttu Kangas

Slägga: Henri Liipola

Tiokamp: Elmo Savola

Spjutkastaren Tero Pitkämäki och hinderlöparen Camilla Richardsson hade också blivit valda till laget men är tvungna att avstå från EM på grund av skador.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning