Var det här Niklas Moisanders sista match?

Niklas Moisander hjälptes av plan då hans Malmö FF mötte Norrköping i Allsvenskan på söndagen. Allt talar för en svår korsbandsskada i ena knäet och frågan är om 36-åringen orkar komma tillbaka om den slutgiltiga diagnosen är den värsta tänkbara.

Malmö FF-försvararen Niklas Moisander, 36, skadade sig illa mot Norrköping. En första undersökning tyder på att det främre korsbandet i högerknäet har gått av.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
12.09.2022 13:50 UPPDATERAD 12.09.2022 17:32
Moisander, ett proffs ut i fingerspetsarna och alltid med en förstklassig attityd till det yrke som gjort att han livnärt sig som fotbollsspelare utomlands de senaste 20 åren, kan i värsta fall ha gjort sin sista match på elitnivå. 
Moisander hör till de finska spelare med en av de finaste karriärerna utomlands. Ajax, Zwolle, AZ, Sampdoria, Werder Bremen och sedan 2021 den svenska jätten Malmö FF har det blivit för den eleganta mittbacken som i viss mån flugit lite under radarn. Moisander har visserligen blivit vald till årets spelare i Finland vid två tillfällen men ändå kanske inte riktigt fått den uppskattning han varit värd bland den breda allmänheten.
Orsaken stavas sannolikt uteblivna landslagsframgångar. Moisander var i många år bofast i mittförsvaret och fungerade också som landslagskapten men då det finska landslaget under hans tid för det mesta gick kräftgång blev det aldrig någon hajp kring Åbosonen. Det finaste ögonblicket i landslagskarriären kom i Gijon då Finland klarade 1–1 mot Spanien.
Moisander gjorde landslagsdebut 2008. Året innan hade Finland med väldigt knapp marginal missat EM-slutspelet och Roy Hodgson hade lämnat över till Stuart Baxter. Med Baxters upplevelsefotboll var det berg- och dalbana som gällde och för det mesta uteblivna resultat. 
Med Mixu Paatelainen var Moisander en nyckelspelare men den evigt barrande julgranen blev till slut till ett allmänt åtlöje.
2017 tog han avsked från landslaget och internationell fotboll, ett besked han kanske någon gång ångrat med tanke på vilken förvandling landslaget upplevde under Markku Kanervas inledande år vid spakarna.
Moisander spelade många år i Ajax och det formade starkt hans identitet som fotbollsspelare. Passningsspelet och uppspelsfasen har alltid hört till Moisanders styrkor. Kanske att han inte riktigt fick använda sig av sina främsta styrkor i landslaget.
Om matchen mot Norrköping blev den sista – hans kontrakt går ut vid årsskiftet – kan Moisander blicka tillbaka på en karriär som tagit honom till länder och klubbar de flesta finska fotbollsspelare endast kan drömma om. Tre holländska ligatitlar blev det också.
Utanför planen har Moisander alltid varit ypperlig. Trevlig, vältalig, artig och smart.
Ett föredöme på många sätt. Ett underskattat föredöme. Synd om karriären tog slut på söndagen.

ANDRA LÄSER