Fem dömda till döden för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi

Fem personer döms till döden för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Ytterligare tre personer får långa fängelsestraff. Turkiet och flera organisationer för mänskliga rättigheter riktar skarp kritik.

Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året. Nu döms fem personer till döden och tre till långa fängelsestraff. Arkivbild.
Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året. Saudiska staten förnekade varje koppling, men har sedan dess medgett att saudier var inblandade.
Från att först ha betraktats som ett mystiskt försvinnande utvecklades historien om Jamal Khashoggis död till blodiga avslöjanden om kvävning och styckning.
Identiteten på de nu dömda har inte offentliggjorts. I samband med att riksåklagaren meddelade domen beskrev han hur mordet var långtifrån planerat.
– Utredningen har visat att det inte var överlagt. Beslutet togs där och då, utan närmare eftertanke, sade Shalaan al-Shalaan till journalister rapporterar AFP.

Skarp FN-kritik

Men domarna ses med stor skepsis och får skarp kritik. FN:s specielle utredare Agnes Callamard konstaterar på Twitter att de som utförde mordet har dömts för brotten. Men de som är ytterst ansvariga för mordet inte bara går fria, de har knappt nämnts i utredningen.
"Domen är allt annat än rättvisa" skriver hon enligt BBC.
Även Turkiet ifrågasatte domslutet, utrikesministeriet skriver att domen "är långt från de förväntningar som funnits i vårt land och i det internationella samfundet". Turkiska UD konstaterar att domen inte ger full klarhet om mordet, rapporterar AFP.
Reportrar utan gränser och dess ordförande Christophe Deloire säger att domen inte innebär att rättvisa skipas. I flera inlägg på Twitter kritiserar han rättsprocessen för bristen på insyn. Domen kan till och med vara ett sätt att "tysta de misstänkta för alltid och hålla sanningen hemlig", skriver han.

Anklagelser mot kungahuset

Den saudiska regeringen hade planer på att föra tillbaka Khashoggi till Saudiarabien, men när han var på konsulatet beslutade en person utsedd att förhandla med honom att Khashoggi skulle dödas.
Ytterligare tre personer döms till långa fängelsestraff för att på olika sätt ha försökt att dölja spåren efter mördarna.
Mordet på Jamal Khashoggi ledde till massiv internationell kritik mot Saudiarabien. Landets kungahus drogs snabbt in i skandalen när bland annat USA anklagade kronprins Mohammed bin Salman för att personligen har beordrat mordet.
Påståendet fick förnyad styrka tidigare i år då en FN-granskning släpptes. Förutom att peka ut elva personer som påstods vara direkt inblandade i mordet ansåg utredaren Callamard att även kronprinsens eventuella inblandning borde undersökas.

"Skedde på min vakt"

Själv har han hela tiden tillbakavisat anklagelserna, men i en intervju med det amerikanska tv-bolaget PBS i oktober medgav Mohammed bin Salman att han i egenskap av kronprins bär ett ansvar för Khashoggis död.
– Det skedde på min vakt, sade kronprinsen då.
Jamal Khashoggi var saudier men bodde sedan 2017 i USA. Han var länge rådgivare till kungahuset men uttryckte i sin exil kritik mot hur Mohammed bin Salman styrde landet. Han skrev bland annat för The Washington Post, som varje månad publicerade en krönika av honom.
Khashoggi hade besökt konsulatet vid ett tidigare tillfälle för att hämta dokument för en skilsmässa. Den 2 oktober 2018 skulle det sista pappersarbetet slutföras och utanför väntade hans blivande fru Hatice Cengiz – en väntan som skulle visa sig vara förgäves.

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.
Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och sade att en rädslans kultur råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.
Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom aldrig levande därifrån.
Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.

ANDRA LÄSER