Finlandssvenska Thomas Zilliacus vill köpa Manchester United – berättar om budet på 3,5 miljarder för HBL

Finlandssvenske affärsmannen Thomas Zilliacus, 69, vill köpa fotbollsjätten Manchester United. Budet han lagt ligger på cirka 3,5 miljarder euro.

Thomas Zilliacus har gett ett bud på kring 3,5 miljarder euro för fotbollsklubben Manchester United.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
23.03.2023 13:13 UPPDATERAD 23.03.2023 19:08
Thomas Zilliacus har bott i åratal i Singapore där han först verkade som Nokiadirektör med ansvar för hela regionen. Sedan många år tillbaka driver han egna företag i landet även om han tillbringar alltmer tid i Europa. Och det var faktiskt på en balkong i italienska Como som idén om att lägga ett bud på Manchester United tog form.
– Jag köpte för en tid sedan ett hus i Como och från terrassen ser jag ner över fotbollsklubben Comos hemmastadion. Jag har en tid tänkt på att det vore roligt att vara delägare i klubben som ägs av en indonesisk familj som jag känner till. Men så kom möjligheten att lägga ett bud på Manchester United och jag tänkte att det smäller lite högre, säger Zilliacus då HBL når honom per telefon.

Bland annat dessa har lagt bud på Manchester United

Thomas Zilliacus
Har lagt ett bud på cirka 3,5 miljarder euro via XXI Century Capital, ett investeringsbolag som ägs av hans holdingbolag.
Zilliacus har verkat som affärsman med säte i Singapore i årtionden. Han har ett förflutet som styrelseordförande för HJK.
Qatariska shejken Jassim bin Hamad bin Jaber Al-Thani
Han är ordförande för Qatar Islamic Bank, en av de största bankerna i Mellanöstern och medlem av den omåttligt rika kungafamiljen i landet. Enligt obekräftade uppgifter skulle hans senaste bud ligga på fem miljarder euro.
Sir Jim Ratcliffe
Har lagt ett bud via sitt företag Ineos. Den 70-årige engelsmannen är god för tiotals miljarder euro. Han är grundare, vd och styrelseordförande för Ineos Group Limited, en jättekoncern inom kemikaliebranschen. Omsättningen 2021 låg på 61 miljarder euro.
Ägarfamiljen Glazer uppges vilja ha mellan sex och sju miljarder euro för klubben.

ANDRA LÄSER