Finlands största arkitektbyrå köper Åbobaserade Schauman Arkitekter – berömmer nybygge vid salutorget

Två arkitektbyråer med finlandssvensk koppling går samman. 

Det anrika hotellet Hamburger Börs i Åbo genomgick en omfattande förnyelse 2019. Det gamla jugendhuset står kvar, men grannhuset från 1970-talet revs och ersattes med ett nybygge.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
16.08.2022 14:59 UPPDATERAD 16.08.2022 16:44
Finlands största arkitektbyrå, Arco Architecture, blir ännu större genom ett köp av den Åbobaserade arkitektbyrån Schauman Arkitekter. Det meddelar parterna på tisdagen. 
Arco Architecture föddes så sent som förra hösten, då de tre byråerna Aihio Architects, Soini & Horto och Cederqvist & Jäntti slog sina påsar ihop. Schauman Arkitekter å sin sida grundades i Åbo 1975 av arkitekten Frank Schauman
Niklas Kronberg, som är operativ direktör och en av delägarna till Schauman Arkitekter, säger att det var Arco Architects som hörde av sig om intresset för en sammanslagning. Åbobyrån hade redan under en längre tid funderat på hur man ska ta nästa tillväxtsteg, och en försäljning var ett av alternativet. 
– Vi har vuxit kontinuerligt under de senaste åren – för tio år sen hade vi tjugo anställda, nu har vi femtio. Vi fick ta en funderare på Arcos erbjudande, men det är ändå ingen ny bekantskap. Det var en väldigt hård trio som bildade bolaget för ett år sedan, och vi har följt deras utveckling med intresse. Det här känns som ett bra steg vidare för oss. 
Enligt Kronberg har en konsolidering inom arkitektbranschen funnits i tankarna ett bra tag. Han får medhåll av Tom Cederqvist, delägare på Arco. 
– Tidigare räckte det med ett skissblock och en penna, så kunde man rita ett hus. Men i dagens läge gör allting digitalt, vilket ställer höga krav på tekniken och förutsätter stora investeringar. Samma trend har synts i resten av Norden i femton år, men i Finland har den kommit igång först nu, säger Cederqvist. 
Tammerforsbaserade Aihio, en av parterna som bildade Arco för ett år sedan, planerade arenakomplexet Nokia Arena i Tammerfors. 

Inga omställningsförhandlingar

Förvärvet innebär att Arco köper upp alla aktier i Schauman arkitekter, till ett pris som parterna inte avslöjar. Alla delägare fortsätter inom bolaget, med undantag för grundaren och den största ägaren, Frank Schauman, som tar ett kliv tillbaka.
I och med köpet får Arco en gren i Åboregionen. Det är Schauman Arkitekters huvudsakliga område, även om man har ett kontor i Helsingfors. 
Geografin var en viktig orsak till att Arco, som i dagsläget har kontor i Helsingfors och Tammerfors, siktade in sig på just Schauman. Åbo är helt enkelt en intressant stad, konstaterar Cederqvist. 
– Schauman har också flera fina projekt bakom sig. De har presterat fint i olika arkitekttävlingar, vilket vi i branschen brukar värdesätta. 
Cederqvist nämner till exempel den grundliga renoveringen av det anrika Hamburger Börs-hotellet vid åbo salutorg som ett lyckat projekt. Samtidigt som hotellets gamla jugenddel piffades upp revs den intilliggande byggnaden från 1970-talet och ersattes med en ny.
– Där har man på ett mycket fint sätt tagit det urbana rummet i beaktande. 
Tom Cederqvist ser Åbo som ett intressant område. 

Arkitektbrist i Åbo

Byråerna som i dag utgör Arco har flera uppmärksammade projekt på meritförteckningen. Soini&Horto var till exempel ansvariga för köpcentret Tripla, Cederqvist & Jäntti ritade Helsingfors Universitets kvarter Lyran, och Aihio planerade arenakomplexet över tågspåret i Tammerfors. Schauman Arkitekter har å sin sida jobbat mycket med träbyggen, bland annat i den nya stadsdelen Slottsfältet i Åbo.
En klar fördel ur Schauman Arkitekters perspektiv är att byrån nu får tillgång till kunnigt folk från andra orter och med andra specialområden. Ett problem i Åbotrakten är att antalet arkitekter är litet.
– Vi är bolagets Åbogren, men om vi behöver specialkunnande till exempel från Tammerfors kan vi få det, och vice versa, säger Kronberg. 
Köpet ska inte innebära några nedskärningar, understryker parterna. Schauman Arkitekters personal jobbar vidare som vanligt, i både Åbo och Helsingfors.
Arco Architects uttalade mål är att växa, först i Finland och sedan globalt. Bolaget har sedan tidigare 200 anställda och får nu 50 till i och med köpet. Omsättningen ligger på drygt 20 miljoner euro, att jämföra med Schauman Arkitekters 4 miljoner. 
Schauman Arkitekter har planerat flera sjukhusbyggnader, såsom det så kallade Fyrsjukhuset ovanför Helsingforsleden i Åbo. 
LÄS OCKSÅ: Tre arkitektbyråer går ihop till storfirma

ANDRA LÄSER