Anna-Lena Laurén: Ett sällsynt kletigt tal av Putin

Putins tal till federationsrådet var en kletig blandning hot, lögner och sårade känslor. Han anklagade gång på gång väst för exakt det han själv gör i Ukraina – att ta livet av ukrainare. Vartefter Putin konsumerar gamla osanningar hittar han på nya. Några begränsningar tycks inte finnas.

Putin inledde sitt tal till federationsrådet på tisdagen med att rada upp ogenerade lögner, en efter en.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
21.02.2023 14:46 UPPDATERAD 21.02.2023 15:35
SANKT PETERSBURG I fjol höll Putin inte sin årliga mammutpresskonferens. Troligen för att kriget gick så dåligt att han inte ville svara på några frågor.
Eventuellt kan det vara en orsak till att dagens tal till federationsrådet pågick i cirka en timme och 45 minuter. Flera deltagare i salen nickade till, bland dem Leonid Slutskij som är ordförande för dumans utrikesutskott. De flesta satt kappraka på sina stolar, många började nervöst vrida på huvudet så fort kameran fångade upp dem.
Församlingen bestod av dumans över- och underhus, guvernörer, religiösa ledare och flera personer med amputerade ben i rullstolar. Troligen skulle de föreställa soldatveteraner. Jag skriver ”föreställa”, eftersom allt som gäller kriget är omgivet av dimridåer i Ryssland. När Putin till exempel drack kaffe med så kallade soldatmödrar visade det sig senare att inte en enda av kvinnorna hade någon son vid fronten.

ANDRA LÄSER