Niinistö tror många vill bli De grönas ordförande

De grönas framgångar i kommunalvalet ger många presumtiva ordförandekandidater en smakstart i det kommande ordförandevalet. Det säger partiets avgående ordförande Ville Niinistö.

11.04.2017 17:31 UPPDATERAD 11.04.2017 17:32
Niinistö säger att till exempel vice ordföranden Maria Ohisalo, som är den enda som hittills anmält sig till ordförandekampen, och riksdagsledamöterna som är inne på sina första perioder gjorde verkligt bra resultat i valet.
– Jag tror att det är många som får en massa dörrknackningar i frågan, sade Niinistö på tisdagen.
Niinistö tänker inte blanda sig i ordförandekampen alls. Men han tänker inte heller försvinna.
– Jag fortsätter som riksdagsledamot och har tänkt ge mer av min tid till Åbo. Och jag är garanterat med i vårt team för att stöda den nya ordföranden.
Niinistö kom också med sina tankar inför regeringens halvtidsöverläggningar. Sysselsättningen och ekonomin bör nu stärkas med uppmuntrande medel.
Niinistö säger att folk vill ha framtidshopp och lösningar som ger framtidstro och som underlättar koordineringen av familjeliv, arbete och socialt skydd.
– Pisklinjen förlorade valet. Regeringspartierna och i synnerhet Sannfinländarna, som tidigare lovade vara på de fattigas och låginkomsttagarnas sida, fick en klar minoritet. Centerns relativt stora förlust kan också delvis förklaras med att statsminister Sipilä haft en ganska tuff samlingspartistisk linje i de här frågorna.
Niinistö tror att den av experterna sågade vårdreformen kan leda till att regeringen faller ifall den inte klarar av att backa från sina planer.

ANDRA LÄSER