Dagens människa klarar av att på sociala medier koncentrera sig på en sak i fem sekunder i medeltal. Jag funderar ofta på vad det innebär för vår förmåga att förstå tidsperioder på flera decennier och försvårar det oundvikligt granskningen av längre utvecklingskurvor inom politiken? Förhoppningsvis inte, för de frågor som kräver långsiktigt ansvarstagande har inte försvunnit från världen. De finns vid sidan av artmångfald, grön omställning och säkerhetspolitik också gällande de lagstadgade ålderspensionerna.
Arbetspensionen samlas ihop under en persons hela arbetskarriär, alltså oftast under en period på cirka 35–45 år. Arbetspension betalas tids nog till alla som har rätt till den en gång per månad under hela den återstående livstiden – numera i genomsnitt i över 20 år. Det är fråga om en lång tid. Världen hinner under den tiden förändras många gånger på flera olika sätt.
Trots alla förändringar måste vi ta hand om tryggheten för äldre. Därför krävs en noggrann beredning och mångsidigt forskningsmaterial för att reformera arbetspensionen. Man måste också stå ut med tanken att projektet aldrig blir klart. Då en del är fixad kräver redan en annan en översyn eftersom världen inte slutar förändras.
ANDRA LÄSER

Tv-recensioner
Recension: “Jag vill knappt ha barn längre” – ny dokumentär skildrar svenska influeraren Bianca Ingrossos liv
04.06.2023 15:08

Skola och utbildning
Erfaren svensk spanare fick inte jobba som polis i Finland – ”Borde ha gått om hela utbildningen – då sa jag nej”
04.06.2023 05:01


Konsument
Pernod Ricard backar, Marabouägaren tiger – ”Kunderna röstar med fötterna då företag agerar oetiskt”
04.06.2023 14:34
