Li Andersson: Riksdagsvalet blir ett val om våra mest grundläggande värderingar

12.12.2022 19:10
Det är många låginkomsttagare som kontaktat mig under den här valperioden och sagt att vi för en gångs skull har en regeringsperiod då man inte behöver sitta och vara rädd för vad regeringen kommer att meddela på sina presskonferenser. Jag undrar hur många som kan föreställa sig hur det känns. Att varje gång då en rad välklädda ministrar står på rad för att förkunna stora nedskärningar, sitta och lyssna och försöka räkna i sitt huvud för att få en uppfattning om vad det kommer att innebära för den egna ekonomin. Om man fortfarande får vardagen att gå runt.
Situationen är svår för många just nu. Vi lever i en tid där levnadskostnaderna snabbt ökat på ett sätt som vi inte är vana vid, inflationen har inte varit så här hög sedan 1970-talet. Arbetstagarnas reallöner har till en följd av detta rasat under det senaste året, och det är väldigt många finländare som inte vet hur de ska klara av elräkningarna under den kommande vintern.
Mitt i allt detta går vi till riksdagsval, och det står redan nu klart att det är ekonomin som kommer att bli den stora valfrågan. Olika partier har presenterat sina förslag på hur den offentliga ekonomin ska balanseras och oppositionspartierna har presenterat sina egna förslag till skuggbudgetar.

ANDRA LÄSER