Isak Rautio: Kriminaliseringen av narkotika fungerar inte

28.03.2023 19:09
Säkerhet är alltid ett centralt samtalsämne när Finland ska rösta. Den senaste tiden har diskussionerna om säkerhet främst handlat om vår historiska Natoansökan, men också om vilka åtgärder Finland ska vidta för att stoppa tillväxten av inhemskt våld och organiserad brottslighet. Ett ökande antal finnar ser vår granne i väst som ett varnande exempel. Inkomstklyftor, segregation och integration har sin plats i debatten, men ett tema som lyser med sin frånvaro är kriminaliseringen av narkotika.
För några veckor sedan träffade jag Neil Woods i Helsingfors. Neil är en expolis som infiltrerade våldsamma kriminella nätverk i Storbritannien i 14 år. Det han såg och lärde sig om den olagliga droghandeln ledde honom till att arbeta för Leap, en internationell organisation av poliser som kampanjar för legalisering och reglering av alla droger.
”Det sätt vi kämpar mot droger, med polisen och kriminalisering, leder alltid till eskalerande våld, ökad brottslighet, korruption och kriminella monopoler.” Woods ord kan låta radikala för någon med en stark moralisk intuition att vi bör vara ännu strängare med lagboken. För Woods är den nuvarande situationen radikal. En gigantisk oreglerad global marknad, ett växande antal marginaliserade och med beroendeproblem, missbruk som finansieras med brottslighet, gängkrig, narkostater, och så vidare.

ANDRA LÄSER