Yle: Signeuls tidigare assistent riktar hård kritik mot landslagstränaren: Att bli mamma var inte bra

Maiju Ruotsalainen var i ett par års tid med i landslagsstaben. Men hon lämnade posten 2019.

— Våra värdegrunder möttes inte alls, säger Ruotsalainen i Yles EM-studio.

Chefstränaren Anna Signeul.
Anna Signeul tog över landslaget 2017 och kontraktet tar slut då VM-kvalet avslutas. En fortsättning är väldigt osannolik då svenskans ledarstil väckt en del kritik under årens lopp. Bland annat har det funnits en irritation över att Signeul så sällan befunnit sig i Finland.
Då Ruotsalainen lämnade landslaget 2019 började hon jobba i Umeå IK innan hon blev tränare för AIK. Den sejouren slutade med sparken i våras.
De två åren i landslagen är inget Ruotsalainen minns med värme.
— Min kritik är inte enbart riktad mot Signeul utan mot Bollförbundet som helhet. Jag skriver inte under de värdegrunder som tycks gälla inom förbundet. Resultaten verkar komma före personens välbefinnande och det är något jag aldrig kan acceptera, säger Ruotsalainen till Yle.
Ruotsalainen blev mamma för ett par år sedan och då hon delgav nyheten till sin arbetsgivare var responsen inte den väntade.
— Min chef var besviken över mitt beslut. Det konstaterades att jag inte kan bli den tränare jag kunde ha blivit då jag valt att skaffa barn. Jag är av diametralt avvikande åsikt i den frågan. Jag har blivit en mycket bättre coach efter att jag fått barn.
Ruotsalainen konstaterar ändå att Signeuls facit som tränare är bra och att slutspelsplatsen i EM 2022 är en stor framgång.
– Jag kan inte kommentera vad andra människor känt, utan bara tala för mig själv. För mig är värderingarna så viktiga att jag nu stolt kan stå här bakom mina val och syssla med annat, avslutar Ruotsalainen.
Finland inleder EM på fredag med match mot Spanien.

ANDRA LÄSER