Rysk krigssymbol klottrad på begravningsplats i Kyrkslätt

Minnesmärket på den ryska begravningsplatsen i Kolsarby i Kyrkslätt har sprejats med symbolen som stöder Rysslands krig i Ukraina. Polisen efterlyser tips om gärningsmännen.

På porten till ryska begravningsplatsen i Kolsarby har någon klottrat ett Z.

Natten mellan fredagen och lördagen har någon sprejat bokstaven Z på den ryska begravningsplatsen i Kolsarby. Bokstaven har blivit en symbol för stöd för kriget i Ukraina.

Polisen undersöker fallet som skadegörelse och ber allmänheten om tips på vem som har klottrat där. Tipsen kan ringas in på numret 0295 413 031 eller skickas in på e-post: vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi. Också andra observationer än information om gärningsmännen kan vara värdefulla, meddelar polisen.

Begravningsplatsen i Kolsarby användes av invånarna under arrendetiden 1944–1956, men de begravde också sina avlidna på andra ställen på Porkalaområdet. Efter arrendetidens slut samlades kvarlevorna av alla avlidna till Kolsarby. Här finns nu 489 gravar. Största delen av de begravna är civila. I 184 av gravarna är barn begravna. På Porkalaområdet bodde kring 20 000 soldater och 10 000 civila.

Begravningsplatsen sköts av finska staten enligt en förordning från 1992. Den baserar sig på en överenskommelse mellan Finland och Ryssland om ömsesidig vård av soldatgravar.

Ryska ambassaden i Finland noterar fortfarande vissa märkesdagar även på begravningsplatsen i Kolsarby. Segerdagen, som firades i måndags, är en av dem.
489 personer är begravda i Kolsarby. Många gravar pryds fortfarande regelbundet med blommor av anhöriga eller andra besökare.
Också minnesmärket på begravningsplatsen har hyllats i måndags.
ANDRA LÄSER