Bostadsmäklare spår sjunkande priser: ”Typiskt för Finlands våta och mörka höst”

Den dystra utvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter under årets sista månader, tror Finlands Fastighetsförmedlare. 

Något dystrare tider väntar i höst på bostadsmarknaden, om man får tro fastighetsmäklarna.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
04.10.2022 06:00 UPPDATERAD 05.10.2022 11:09
Något färre objekt till försäljning än vanligt, och sjunkande priser. Det förutspår Finlands Fastighetsförmedlare SKVL utifrån en enkät bland fastighetsmäklare.
”Enligt vår prognos kommer slutet av hösten på bostadsmarknaden att vara 5 procent lugnare än föregående kvartal, och priserna kommer att sjunka med 2–3 procent, men det är typiskt för Finlands våta och mörka höst”, skriver Jussi Mannerberg, vd för SKVL, i ett pressmeddelande. 
I enkäten tillfrågas mäklarna bland annat om hur hugade finländarna är att sälja sin bostad. Avsikten att sälja har sjunkit anser en majoritet av mäklarna. Mäklarna är ändå delade i sin syn på marknaden: 30 procent ser fortfarande fler objekt komma in på marknaden.
Situationen skiljer sig i olika delar av landet, och också inom städerna. Lägenheter i gott skick med fint läge i huvudstadsregionen säljs som förr, medan efterfrågan har sjunkit på bostäder i flervåningshus utanför centrum. 
Av de nyländska städerna rapporteras stigande efterfrågan i Lovisa. Däremot är stämningen i Raseborg ”dämpad och avvaktande”.
Störst är efterfrågan på stora och relativt nya småhus. Däremot är utbudet av små lägenheter stort jämfört med efterfrågan.
Bostadsmarknaden på små orter och småstäder påverkas av bankernas ovilja att låna pengar till köpare i de här regionerna. "Vi ser detta som kortsiktig politik. Man underskattar finländarna. Många av de större bankerna har öppet sagt att de inte finansierar andra bostäder än de som finns i tillväxtcentrum”, säger Jussi Mannerberg.
Rättelse 5.10 kl. 11.00: Prognosen och enkäten är gjord av Finlands Fastighetsmäklare, inte av Centralförbundet för fastighetsförmedlingen som det stod tidigare i artikeln.

ANDRA LÄSER