Flera nyinvalda kvinnor i huvudstadsregionen

Nora Grotenfelt, Karin Cederlöf, Elina Valtonen, Amanda Pasanen och Minja Koskela har ett gemensamt – de är alla nyinvalda kvinnor i huvudstadsregionen. I årets kommunalval dominerar kvinnorna.

Nora Grotenfelt blir ena av fem medlemmar i SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Johanna Häggblom
14.06.2021 18:35 UPPDATERAD 14.06.2021 21:39
Helt på slutrakan av valet fick överläkaren Nora Grotenfelt (SFP) en magkänsla av att det kunde gå vägen.
– Då förhandsrösterna släpptes kändes det rätt säkert att jag blir invald, men i det skedet såg det ju ut som om SFP tar hela åtta mandat, säger Nora Grotenfelt dagen efter valet.
Hon som alltid sover som en stock har nu vänt och vridit sig i sängen hela natten, efter att telefonen och inboxen fyllts av gratulationer och hurrarop. Nu ska hon göra partisystrarna Silja Borgarsdóttir Sandelin och Eva Biaudet sällskap i Helsingforsfullmäktige.
– Det är en helt fantastiskt känsla! Mest glad är jag ändå över att det gick så bra för hela partiet.
SFP behöll sina fem mandat i Helsingfors och låg länge snudd på det sjätte.
– Vi gjorde ett bra val, och det glädjer mig att se att det trots coronaåret fanns energi i leden, säger Grotenfelt.
Nu väntar en fullspäckad vecka då nämnduppdrag och andra förtroendeplatser ska fördelas. Sedan hoppas Grotenfelt på några veckors semester från heltidsarbetet vid Dals coronaavdelning innan fullmäktigeuppdraget kör i gång i augusti.
I Helsingfors är 49 av 85 invalda kvinnor, och flera av dem är nya, bland dem Samlingspartiets stjärnskott Elina Valtonen, 39, och Vänsterförbundets Minja Koskela, 33, som korats till partiets nya röstdrottning.
"Jag kan nästan inte fatta det. Jag är förbryllad och lycklig, tack till alla som röstat redan nu. Jag är glad över mitt eget resultat men det viktigaste är att jag får göra vänsterpolitik i Helsingfors", skriver hon på Twitter.
Också De Grönas Amanda Pasanen, 27 år, glädjer sig över invalet.
Läs mera: De Grönas Amanda Pasanen vill att Helsingfors växer på rätt sätt

Cederlöf invald på första försöket

Även i Esbo dominerar kvinnorna (47 av 75 invalda). Bland De Gröna i Esbo är 11 av 13 kvinnor och bland SFP 5 av 6. Centern har två kvinnor.
Juristen Karin Cederlöf (SFP) från Gäddvik hör till de nya som tar plats i Esbo fullmäktige. När 100 procent av rösterna var räknade hade Cederlöf samlat 1000 röster, vilket var näst flest röster bland SFP:s kandidater i Esbo efter Christina Gestrin. Cederlöf är bland annat vice ordförande för Pohjola Nordens Ungdomsförbund.
– Det här var mer än vad jag hade hoppats på eftersom jag är första gången med i ett val, sade Cederlöf till HBL under valkvällen.
En annan ung invald kvinna i Esbo är 22-åriga Leila Arstila (Gröna).

En grön man i Vanda

Även i Vanda är kvinnorna i majoritet i fullmäktige med 55 kvinnor mot 45 män. Bland De Grönas 9 invalda finns bara en man.
En av de invalda är 21-åriga Matilda Stirkkinen (SDP), tidigare ordförande för ungdomsfullmäktige i Vanda.
I Grankulla är 19 av 35 invalda kvinnor. SFP behåller positionen som största parti med den kvinnliga ledartrion Veronica Rehn-Kivi, Gunilla Löfstedt-Söderholm och Lotta Vaenerberg.

ANDRA LÄSER