Kyla och regn att vänta – den termiska våren blir försenad

Hela landet ser ut att bli kallare än vanligt för årstiden mot slutet av mars och början av april. 

Slutet av mars och början av april blir kyligare än vanligt. 
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
19.03.2023 16:26
– Varierande väder att vänta den kommande veckan, säger jourhavande meteorolog Juha Tuomala på Meteorologiska institutet på söndag eftermiddag.
Veckan som börjar den 20 mars domineras av lågtryck, och flera regnområden rör sig över Finland. I huvudstadsregionen ger prognosen frostiga nätter, men under dagarna kommer temperaturen vara över nollstrecket.
– Regn, slask eller snö kan väntas veckan ut, säger Tuomala.
Med nattfrost och mildare dagar, och dessutom både slask och regn, blir körförhållanden mycket utmanande, varnar Tuomala. Han påminner om att vägen kan vara isig även när det är plusgrader i luften.
I stort är vädret för tillfället och kommande vecka något varmare än genomsnittet för årstiden, men värmen ser inte ut att hålla i sig. 

Våren låter vänta på sig

Den sista veckan i mars blir ordentligt kallare. Nederbörden fortsätter och Helsingfors kan komma att bli vintervit igen. 
– Det kyliga vädret ser ut att gälla också för början av april, säger Tuomala, även om förutsägbarheten är svagare längre fram.
Enligt Forecas blogg ser prognosen med kallare väder ut att pågå i tre veckor. Hela landet blir kallare än genomsnitten för årstiden.
– Den termiska våren lär bli försenad, säger Tuomala, men han vill inte gissa sig på ett datum. 
Med termisk vår menas då dygnets medeltemperatur ligger över nollstrecket en vecka i sträck. Att tidpunkten för när den termiska våren infaller varierar med en vecka eller två är inte onormalt. 

ANDRA LÄSER