Fastlagsbullen smakar nu choklad

Den eviga diskussionen om mandelmassa eller sylt i fastlagsbullen får nu en ny dimension – Café Succès lanserar en egen version med chokladkräm.

Chokladbullen. Grädden är kvar där den ska, men den har fått sällskap av chokladkräm både inuti och ringlat på locket."
06.02.2016 07:30 UPPDATERAD 09.02.2016 15:36
– Choklad är jättegott! Det kan man inte få för mycket av, säger företagaren och kaféets delägare Thomas Backman.
Café Succès i Ulrikasborg är mest känt för sina stora örfilar. Men i år har man tagit fram en alldeles ny variant av fastlagsbullen, en gräddbulle fylld med nutellakräm.
– Idén kommer via sociala medier, där vi såg en bild av en bulle fylld med banan-choklad-kräm. Men så gammalmodig är jag nog att någon bananfyllning inte kommer in i våra bullar, säger Backman.
Chokladvarianten var han däremot redo att pröva på och den har visat sig vara över förväntan populär. Också den här dagen säljs den sista bullen redan vid tretiden på eftermiddagen.
– Jag var helt säker på att det bara är yngre kunder som kan tänka sig en chokladbulle. Men jag hade fel, senast i går sålde jag en sådan till en äldre herreman och han gillade den.
Chokobullen är en i raden av moderna varianter på fastlagsbullen. Semmelwrapen blev en stor snackis i Sverige i fjol och i år finns det bland annat bullar med apelsingrädde och pistagenötter i glasvitrinerna i de stockholmska kaféerna.

Kommer den här chokladbullen att ersätta traditionella fastlagsbullar?

– Aldrig! Fastlagsbullen har sina trogna fans. Men säsongen för fastlagsbullar är så kort, det är egentligen bara några dagar före fastlagstisdagen som bullarna säljer i större partier.
Grädde passar enligt Thomas Backman på nästan vad som helst och det kan man få på sin bulle oavsett årstid. Han är också öppen för andra slags smakupplevelser.
– Vi gjorde nyligen en sats örfilar fyllda med färskost och örter. Det var förvånansvärt gott, som bostonkaka men salt.
nyheter på bullafatet. Sebastian Sundell vid Helsingforskaféet Succès kan erbjuda ett tredje alternativ till de klassiska fastlagsbullarna: chokladbullen.

ANDRA LÄSER