Tre gripna efter attack mot synagoga i Göteborg

Tre personer har anhållits, misstänka för brandattacken mot synagogan i Göteborg på lördagskvällen.– De anhållna är misstänkta för försök till mordbrand, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Polis och räddningstjänst larmades till Judiska församlingen på lördagskvällen. Flera personer har sågs kasta brinnande föremål mot församlingens lokaler vid synagogan i centrala Göteborg.
Samtidigt höjs säkerheten kring synagogor i Stockholm efter brandattentatet mot Judiska församlingen i Göteborg.
I Malmö är säkerheten förhöjd sedan tidigare.
– Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.
Åtgärderna i Stockholm har pågått hela natten, och omprövas hela tiden, enligt Andersson.
I Malmö har polisen redan vidtagit säkerhetsåtgärder sedan tidigare, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Syd.
– Vi hade ju bland annat en incident i Malmö i går (fredag). Men jag vill inte gå in i detalj på vad vi gör, säger hon.

Elden slocknade

Göransson syftar på sammankomster som hållits i Malmö där det har framförts dödshot mot judar. Det skedde efter USA:s president Donald Trumps beslut i veckan om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Brinnande föremål kastades mot synagogans gård i Göteborg sent på lördagskvällen. I församlingshuset pågick en ungdomsfest, och de 20-talet deltagarna tog skydd i källaren.
– Det brann rejält på gården, med just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, sade Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg, efter brandattacken.

Ingen blev skadad

Enligt Stutzinsky, som blev vittne till händelsen, blev ungdomarna omskakade men de kunde lämna huset under ordnade former. Elden tog sig inte och ingen skadades.
Polisen har varit vid synagogan under natten som "en trygghetsåtgärd".
– Vi håller på med inledande utredningsåtgärder och har fortfarande ett antal enheter på plats i området, säger han.
Exakt vad som kastades in vill inte polisen kommentera. Det som skett utreds som försök till mordbrand. Brandattacken behandlas som en så kallad särskild händelse.
ANDRA LÄSER