Insändare: Det behövs också bussar i Esbo

20.12.2022 17:17
Metron går nu bokstavligen genom och under hela södra Esbo. I början av december invigdes fem nya stationer och Stensvik blev den nya ändstationen i väster. Allt flera esbobor kan njuta av en modern, snabb och miljövänlig resa från Esbo till Helsingfors.
Metron är till nytta framför allt för dem som bor nära metrostationerna. För dem som bor längre bort gäller det att använda matartrafik till metrostationerna, eller att parkera bilen nära en metrostation.
Det finns många stadsdelar i Esbo som inte betjänas av metron. Olars, Gäddvik, Westend, Storåker, Mankans och Frisans är exempel på områden varifrån det är ganska långt till metrostationerna. Jag tycker inte att de här områdena ska vara enbart beroende av matarbussar till metrostationerna. Då Esbo fortsätter att växa är det befogat att också bevara och grunda nya direkta busslinjer till Kampen.
För äldre är det bekvämare att använda bussen än att först ta sig ner under jorden. För nattsuddare är det behändigare att ta nattbussen hem än att först åka metro och sedan matarbuss. Bussarna stannar på flera ställen än metron.
Provkörningarna med snabbspårvagnen (stomlinje 550) från Otnäs till Östra centrum i Helsingfors är i gång. Spårjokern väntas börja trafikera på hösten 2023. Denna linje förbättrar kollektivtrafiken för dem som bor nära hållplatserna och i de östliga delarna av Esbo.
För att uppmuntra invånarna att använda kollektivtrafik måste den fungera smidigt, snabbt och tryggt.
Det är fint att vi har en metro som täcker nästan hela södra Esbo, men metron löser inte alla trafikproblem – vi behöver också i framtiden direkta bussförbindelser från olika delar av Esbo till Helsingfors!
Nina af Hällström, gruppordförande, SFP i Esbo

ANDRA LÄSER