Svenska kungaparet har covid-19 – har fått tre vaccindoser

Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har smittats med covid-19, uppger det svenska hovet.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf under Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i december.
TT
04.01.2022 16:20 UPPDATERAD 04.01.2022 16:55
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har covid-19, uppger hovet i ett pressmeddelande. Kungaparet testades positivt på måndagskvällen. De har dock lindriga symtom och mår efter omständigheterna väl, skriver hovet som också berättar att båda är fullvaccinerade med tre sprutor.
– De har lindriga symptom. Det är många som har testat positivt under julhelgen och utifrån gällande säkerhetsrutiner testade sig kungaparet. Trots att kungaparet är vaccinerade med tre sprutor visade testresultatet positivt, säger Margareta Thorgren, presschef vid hovet, till TT.
Kungaparet testades positivt på måndagskvällen och en smittspårning har inletts.
– Det vi kan konstatera gällande den närmaste familjen är att det inte finns någon anledning att smittspåra barn och barnbarn eftersom de inte har träffats under den gångna veckan, säger Margareta Thorgren.
– I och med att vi befinner oss i ett pandemiläge är smittspårningen relativt enkel till följd av att kungaparet inte har umgåtts med särskilt många senaste veckan.
Hovet har ingen uppfattning om vid vilket tillfälle kungaparet kan tänkas ha smittats.
Flera andra medlemmar ur kungahuset har haft covid-19. Prinsparet Carl Philip och Sofia testades positivt under hösten 2020. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var båda smittade i våras. Ingen av dem blev dock allvarligt sjuk.

ANDRA LÄSER