Zelenskyj: Putin vill dränka Ukraina i blod

Ukrainas president tror inte att Ryssland tar till kärnvapen. – Jag tror inte att världen kommer att tillåta det, säger han.

Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
TT
21.09.2022 16:46 UPPDATERAD 21.09.2022 17:01
– Jag tror inte att han kommer att sätta in sådana vapen. Jag tror inte att världen kommer att tillåta det, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som svar på en fråga om hur han bedömer Rysslands president Vladimir Putins hot om att sätta in kärnvapen.
– Han vill dränka Ukraina i blod, men också i sina soldaters blod, konstaterar Zelenskyj i intervjun som görs exklusivt med den tyska tidningen Bild.
Den ukrainske ledaren varnar för eftergifter.
– Jag kan inte läsa hans tankar, det är klart att det finns risker. Men hur ska vi ha det? Han kommer att fortsätta att hota med kärnvapen. Vi kan inte uppfylla hans önskningar, säger Zelenskyj.
– Nästa gång säger han ”köp gas till det här priset, annars sätter jag in kärnvapen”. Sedan säger han ”vi vill ha en bit av Polen, annars sätter vi in atomvapen”. Vi kan inte börja kompromissa på det sättet, för det vore att kompromissa med frihet, demokrati och folkrätt. Det går inte, fortsätter han.

ANDRA LÄSER