2019 blev varmaste året i Europa

Värmerekord krossades på många håll i Europa under 2019. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Under 2019 uppmättes högre temperaturer i Europa än tidigare år, enligt den årliga europeiska klimatrapporten. Där framgår att elva av kontinentens tolv varmaste år sedan mätningarna började har inträffat sedan år 2000.

Gamla temperaturrekord krossades gång på gång i extrema värmeböljor i Frankrike, Tyskland och Storbritannien under 2019. Värmen bidrog till utbredd torka i södra Europa och Arktis var under året nästan en grad varmare än ett genomsnittligt år.

Enligt forskarna kommer läget troligen att förvärras i takt med att jorden värms upp ytterligare.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av EU, av bland annat det europeiska vädercentret ECMWF med uppgifter från EU:s klimatövervakning C3S (Copernicus Climate Change Service).

Det är viktigt att fokusera på Europas långsiktiga uppvärmning, säger C3S-chefen Carlo Buontempo.

– Uppvärmningstrenden är nu otvetydig överallt på planeten. Och som en konsekvens ökar frekvensen för dessa rekordartade noteringar, säger han.

Koldioxidutsläppen väntas minska under 2020 på grund av de ekonomiska följderna av coronapandemin, men utsläppen befaras öka igen när smittan stoppats.

Klimatrapportens syfte att hjälpa politiker och andra beslutsfattare att agera utifrån en tydligare bild av det förändrande klimatet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning