Olympiska kommitténs rekommendation: Finländska idrottare ska inte delta i tävlingar där Ryssland tävlar

Den finländska olympiska kommitténs ståndpunkt är klar: Finländska idrottare ska inte delta i tävlingar där Ryssland tillåts tävla.

De ryska ishockeyspelarna jublar i OS-finalen i ishockey mot Finland några dagar innan Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina. Nu gläntar NHL på dörren för en rysk medverkan i World Cup 2024.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
21.09.2022 15:48 UPPDATERAD 21.09.2022 15:49
Finlands olympiska kommittés (OK) styrelse diskuterade under sitt möte på måndag kväll Rysslands vara eller icke-vara på den internationella idrottsscenen.
– Det här var ett ärende vi egentligen inte alls hade tänkt ta upp till diskussion under vårt möte. Men då diskussioner nu förs internationellt ansåg vi att det var bra för oss att också föra en diskussion i ärendet, säger olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto.
OK:s styrelse ansåg inte att det fanns några som helst skäl till att ändra på sin åsikt och ståndpunkt i frågan. OK tog redan i februari, bara några dagar efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina, avstånd från krigshandlingarna och fördömde dem i starka ordalag.
Ryssland har fortsatt sina krigshandlingar i Ukraina och landet har anklagats för krigsbrott, för att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter och för folkmord.
Samtidigt sätts Internationella olympiska kommittén (IOK) under press för att Ryssland och ryska idrottare ska återfå rätten att delta i internationella idrottstävlingar och mästerskap. Ryssland är sedan i våras avstängt från internationell idrott.
Olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto säger att det inte för tillfället finns någon orsak att lätta på sanktionerna mot rysk idrott.
– Ryssland har fortsatt sitt anfallskrig och brutit mot FN:s resolution. I den situationen finns det inget skäl att lätta på några sanktioner mot dem. För att Ryssland ska kunna släppas tillbaka in i idrotten måste det ske saker som ger orsak till att lätta på sanktionerna, säger Susiluoto.
Hon ska den här veckan diskutera ärendet med sina nordiska kolleger.
– De nordiska olympiska kommittéerna kan som grupp ha en gemensam röst och påverka. Sedan kan vi diskutera på en europeisk nivå och också där få en gemensam röst som kan påverka internationellt, säger Susiluoto.

Ska lejonen stå över World Cup?

Förra veckan öppnade ishockeyligan NHL:s vice kommissionär Bill Daly för att ryska spelare ska få delta i World Cup 2024. Hur Daly i praktiken ser de ryska spelarnas medverkan förblev oklart men ett alternativ är att Ryssland kunde tävla under neutral flagg på samma sätt som landet gjort i internationella sammanhang de senaste åren sedan landet stängts av från internationell idrott.
Bakgrunden till avstängningen är den statsstyrda dopningen i Ryssland och den manipulering av dopningstester som förekommit i landet. Den avstängningen upphör vid årsskiftet.
– Vår rekommendation är att finländska idrottare inte ska delta i tävlingar där idrottare som representerar Ryssland tävlar, säger Susiluoto.
Det är en rekommendation som funnits sedan i våras och det skulle betyda att lejonen enligt OK:s rekommendationer ska avstå spel i World Cup om Ryssland deltar och världsläget är oförändrat.
World Cup arrangeras av den nordamerikanska ligan NHL och det är enda internationella turneringen där världens bästa ishockeyspelare möts i internationella sammanhang.
Också OK:s övriga rekommendationer är samma som i våras:
– Vår rekommendation är fortfarande att inga tävlingar får arrangeras i Ryssland, att ryska idrottare ska portas från internationella tävlingar och att det inte ska få finnas med personer från Ryssland i idrottens administration.
Samtidigt kan olympiska kommittén inte göra annat än komma med rekommendationer utifrån sin egen värdegrund i den här frågan. Det är grenförbunden som fattar besluten.

ANDRA LÄSER