Vinterns köldrekord slaget  – i mars

Vinterns köldrekord slogs i Utsjoki på måndagsmorgonen. Då visade kvicksilvret minus 35 grader på observationsstationen i Kevo i Lappland. På onsdagen drar ett starkt snöoväder över södra Finland.

Det väntas hela 15 centimeter snö under onsdagen. Arkivbild från Esplanadparken i Helsingfors.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
06.03.2023 19:59 UPPDATERAD 07.03.2023 16:12
Det är ovanligt att vinterns kallaste temperatur mäts i mars, enligt väderlekstjänsten Foreca.
Enligt Foreca har vinterns kallaste temperatur mätts i mars bara tre gånger tidigare: 1972, 1981 och 2013. Detta enligt digitaliserade väderleksdata från Meteorologiska institutet, med start vintern 1959–1960. 
Den kallaste uppmätta temperaturen i Finland är minus 51,5 grader som noterades i Kittilä den 28 januari 1999. Vanligtvis mäts de kallaste temperaturerna i januari, skriver Foreca.

Kylan biter till – snö på ingång

Även under de kommande nätterna kan temperaturen sjunka till minus 30 under nätterna i norra Finland. Till onsdagen utlovas snöyra som enligt prognosen kan föra med sig 10–15 centimeter snö till södra Finland.
Månen lyser över Utsjoki.
Kall luftmassa rör sig fortsättningsvis över Finland.
”Veckan blir kallare än vanligt. Beroende på molnigheten kan temperaturen sjunka till minus 30 grader på många håll, till och med minus 35 grader är möjligt om vädret är tillräckligt klart. Även i södra Finland är kylan strängare på nätterna och det kan bli minus 15 grader”, säger Joonas Koskela, meteorolog på Foreca.
Till tisdag utlovas svag vind och växlande molnighet. På dagen rör sig temperaturen mellan -5 och -10 grader.
”I de södra delarna av landet kan det på många håll bli en solig och klar vinterdag”, säger Koskela.
 Till onsdag utlovas snöyra som kan föra med sig upp till 15 centimeter snö i södra och mellersta Finland.
”Snön faller i östliga vindbyar och väglaget blir dåligt. Särskilt på onsdagsmorgon lönar det sig att förbereda sig på sämre väglag på grund av snöyra. Därtill biter kylan till”, säger Joonas Koskela.

ANDRA LÄSER