Glöm fred och neutralitet

Att de flesta inte vill ha Nato spelar ingen roll. Storebror leder oss dit.

Det är viktigt att miljön sköts, att barn inte mobbas, att vi utbildas och blir klokare, att välståndet ökar. Vi ska tala med varandra, förstå varandra, inte minst migranter och främmande kulturer. En viss konkurrens gynnas med tanke på att utvecklingen ska fortgå. Lagarna ska hindra konkurrensen att urarta. Nyckelord är hänsyn och respekt.
Dalai lama konstaterade nyligen i tv-programmet Skavlan att man ska tala med varandra på alla nivåer: personligen, nationellt och internationellt. Konflikter löses upp med samtal och förståelse. Det är den självklara utgångspunkten. Den finns också bakom alla religioner, mer eller mindre synligt. Detta är inget lätt att förverkliga, Dalai lama själv gav de nordiska länderna kalla fötter då han besökte Norden. Kina tryckte på och man böjde sig diskret eller kompromissade – Dalai lama önskade knappast heller konfrontation.
De vackra orden om hur vi ska leva stannar upp vid den så kallade säkerhetspolitiska diskussionen. Den är som dinosauriernas kamp. Arméerna rustar upp med hänvisning till grannarna. Just nu arbetar Nato för att få med Sverige och Finland i sin synnerligen offensiva allians. Vapnen romantiseras och dagens situation stöds med glorifierade krigsminnen från Finland i andra världskriget. Att de flesta inte vill ha Nato spelar ingen roll. Storebror leder oss dit. Glöm fred och neutralitet.
Om en dryg månad ordnar USA och Nato stormanövern Trident Juncture 18 med 40 000 man från bland annat Sverige och Finland. Övningen sker i norr vid Rysslands gräns för att försvara Norden mot ett ryskt anfall. Nato ska ha synlighet. Övningen är provokativ och blir en obehaglig påminnelse om vilka destruktiva krafter som snabbt kan mobiliseras.
För att motivera allt detta måste det finnas en rejäl fiende som demoniseras och isoleras. Ryssland passar bra. Men tror någon på allvar att tillvaron blir säkrare genom att kärnvapenbestyckade amerikanska krigsmaskiner förs in i Finland? Retoriken kring dinosauriernas spel är mer än lovligt ytlig.

Leif Höckerstedt

Ekenäs

ANDRA LÄSER