200 blixtar på två timmar i Göteborg

Ett kraftigt åskoväder har dragit in över Göteborgsområdet och fortsätta under söndagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT Bild: Johan Nilsson/TT

Ett kraftigt åskoväder har dragit in över Göteborgsområdet i Sverige. Under två timmar på midsommardagen registrerades uppemot 200 blixtar.

Räddningstjänsten i Storgöteborg varnar för ett ansträngt läge med många larm att hantera till följd av vädret – och åskan ser ut att hålla i sig under söndagen.

– Det kan fortsätta under hela nästa dygn, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Kristian Silver till TT.

Åskan kombineras dessutom med kraftiga skurar, vilket innebär att det även finns risk för översvämningar på flera håll i Göteborgsområdet.

– Det kan det finnas risk för eftersom det kommer så mycket regn på kort tid. Är det mitt i en stad kan brunnarna få det svårt, säger Kristian Silver.

34 000 strömlösa

SMHI registrerade nästan 200 blixtar mellan klockan 17.30 och 19.30 på midsommardagen.

– Det är en hel del men inget extremt. Att det har blivit strömavbrott beror på att den kraftigaste delen gick rakt över Göteborgs stad. Då märks det av väldigt många, säger han.

Elbolaget Göteborg Energi uppgav att 34 000 personer var utan ström under en halvtimme på grund av vädret. Samtidigt stod spårvagnstrafiken på Hisingen helt still.

Räddningstjänsten i Storgöteborg meddelar även att åskan bland annat har inneburit stopp i hissar och att automatiska brandlarm löst ut.

Mer åska

Enligt SMHI:s prognos drar det kraftigaste åskovädret bort under kvällen, men resten av dygnet är det fortfarande stor risk för besvärligt väder.

– Det är den fuktiga och varma luften som ligger i området som gör vädret instabilt. Fram till imorgon kväll finns risk för nya skurar och mer åska, och det gäller egentligen hela sydvästra Götaland, säger Kristian Silver.

Utöver Göteborg påverkas även delar av Småland av liknande åskväder.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning