200 års historia upp i rök i Rio

Branden befaras ha förstört stora delar av museet.Bild: TT / AP / Leo Correa

En gång i tiden var det tummelplats för den portugisiske kejsaren. Nu har Brasiliens anrika Nationalmuseum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro gått under i en stor brand.

Eldsvådan utbröt efter stängning på söndagen. Inga personskador rapporteras, men oersättliga kulturvärden befaras ha gått upp i rök.

"Detta är en tragisk dag för Brasilien", säger president Michel Temer i en kommuniké. "200 år av arbete, forskning och kunskap är borta".

Museet grundades 1818 av den portugisiske kungen Johan VI (João VI). Han hade flytt undan Napoleons framfart i Europa, inrättat Portugals huvudstad i Rio och låtit utnämna sig till kejsare av Brasilien. Byggnaden som nu brunnit kallades fortfarande Kejsarpalatset.

Men den ärevördiga institutionen ligger i de delar av Rio som i strandlivets och skyskrapedyrkandets tid hamnat i bakvattnet. Liksom många andra pampiga byggnader i och vid stadens gamla centrum har komplexet blivit nedgånget och i akut behov av renovering.

– Vi fick aldrig något från den federala regeringen, säger Luiz Duarte, som ingått i instutionens ledning, till mediebolaget Globo.

– Nyligen slöt vi ett avtal med (den statliga utvecklingsbanken) BNDES om en stor satsning, för att äntligen renovera palatset. Ironiskt nog ingick ett nytt brandskydd i planerna.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33