200 år brasiliansk historia brann upp

Branden befaras ha förstört stora delar av museet. Bild: TT/AP/Leo Correa

En gång i tiden var det en tummelplats för den portugisiske kejsaren. Nu har Brasiliens anrika Nationalmuseum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro gått under i en stor brand.

Eldsvådan bröt ut efter stängning på söndagen. Trots att ett 20-tal brandkårer snabbt kallades till platsen gick lågorna inte att hejda. Inga personskador rapporteras, men oersättliga kulturvärden befaras ha gått upp i rök.

"Detta är en tragisk dag för Brasilien", säger president Michel Temer i en kommuniké. "200 år av arbete, forskning och kunskap är borta."

Nationalmuseet hyste över 20 miljoner föremål, bland annat fossil från "Luzia", den äldsta människa som hittats i Brasilien. I samlingarna fanns även antika föremål från Rom, Grekland och Egypten.

Kejsarpalats

Museet grundades 1818 av den portugisiske kungen Johan VI (João VI). Han hade flytt undan Napoleons framfart i Europa, inrättat Portugals huvudstad i Rio och låtit utnämna sig till kejsare av Brasilien. Byggnaden som nu brunnit kallades fortfarande Kejsarpalatset.

Men den ärevördiga institutionen ligger i de nordliga delar av Rio som i strandlivets och skyskrapedyrkandets tid hamnat i bakvattnet. Liksom många andra pampiga byggnader i och vid stadens gamla centrum har komplexet blivit nedgånget och i akut behov av renovering.

Okänd brandorsak

Nationalmuseet hänger samman med staden Rio de Janeiros federala universitet och samtidigt som branden rasade uttryckte forskare och studenter både sorg och ilska. Somliga manade till en demonstration framför byggnaden på måndagen.

– Vi fick aldrig något från den federala regeringen, säger Luiz Duarte som ingått i institutionens ledning, till mediebolaget Globo.

– Nyligen slöt vi ett avtal med (den statliga utvecklingsbanken) BNDES om en stor satsning, för att äntligen renovera palatset. Ironiskt nog ingick ett nytt brandskydd i planerna.

Det är ännu inte känt vad som orsakade branden.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning